Cift Jandarma Türküsü
Bu türkü her çalındığında taş köprünün ortasında dolunay akşamlarında iki yıldız gibi bir sevdalı çift lacivert gökyüzüne bakarken görünürdü gözlerime... Türkünün ezgisi biterdi lakin Çoruh'un sesi beni alıp uzaklara götürürdü sanki. Beni bu şekilde gören insanlar deli olduğumu düşünebilirdi. Şimdi bu türkünün hikayesine bakalım.
Sözleri ve müziği anonim olan bu türkünün rivayet edilen hikayesi şöyle; iki genç arasında büyük bir aşk başlar. Bu karasevdayı bilmeyen kalmaz. Birçok insan, bu gençler için nağmeler yapıp türküler söylerler.
Artık kızı istemenin zamanı gelmiştir. Genç oğlan, kızı istetir; ancak, kız babasının kesin razı lığı olmaz. her şeye rağmen geri çevirir. Kızını bir başkasına (beşik kertmesi) sözlemiştir.
Bahar ayları gelince köylerden, yaylalara göç başlar. bu göçler esnasında halk arasında büyük eğlenceler tertiplenir. Bunlar da yer yer isimlendirilir. Bu mevkideki ismi ise (vargoda) yayık yaylamak, yayla zamanı eğlenceleri olarak bilinir.
İşte bu tarihlerde, genç oğlan, sevdiği kızın verileceği genci vurur ve köyden kaçar. Köy halkının yaylaya çıkmasını bekler ve o gün gelir.
Köy halkı, bin bir eğlence masalıyla göçe koyulur. Uzunca bir yol aldıktan sonra, ilk konaklayacakları mevkiye gelirler. O düzlüğün, yani mevkiinin ismi “Vaket'tir.” Vaket Şavşat- Meydancık Yöresinde yer alan köyün adıdır.
Köy halkı burada eğlenmeye başlar. Davullar, zurnalar, akordeonlar çalınır; türküler söylenir; oynanır; koçlar kesilir; kebaplar vurulur; yiyilip içilir.
Genç adam, sevdiği kızın da orada olacağını bildiğinden, bunu takip eder. Halkın arasına gelir; uzaktan sevdiği kızı gözler, kız da sevdiğini görür ama bir türlü yaklaşamazlar. Bakışıp hasret giderirler.
o arada genç kız, bir de ne görsün, karşıdan iki jandarma geliyor; sevdiğini götürecekleri genç kızın içine doğuyor. Genç kız, acılar ve üzüntüler içerisinde ağlayarak sevdiğini uyarma amacıyla bu türküyü yakıyor. Çift Jandarma Türküsü ’nün bilinen hikâyesi böyle. Bu türkü aslında sevgilinin sevdasına ağıtıdır. Türkü içinde geçen bazı sözler ve Türkü’nün ritmi şaşırtıcıdır. Türkü kısa sürede Bar’a dönüşerek Şavşat Barı adını almıştır.