serbest hareket etmemelidir. Müslüman bir kadının koca ve çocuklarına karşı farz olan vazifelerini yapması zaten dinî bir hizmettir, en büyük hayırdır.
Hizmet Denge ve Devamlılık İster
Hizmette devamlılık esastır. Devamlı hizmet dengeye bağlıdır. dengeli insan, en zor şartlarda vazifesini gücü nisbetinde yerine getirir, işinin hakkını verir. Bir mümin zengin ve sıhhatli iken nasıl güzel hizmet yapıyorsa fakir ve hasta iken de hayır duası ile olsun bir çeşit hizmet yapabilir.
Hizmette bulunan kimselerin ahlaki dengesi ve insanlara davranış biçimi güzel olmalıdır. Kötü örnek olmaktan şiddetli kaçınmalı ve böyle bir durumdan Allah'a sığınmalıdır. Çünkü insanlara en büyük hizmet, İslam'ın güzelliklerini bizzat göstererek onu sevmelerini sağlamaktır.
Bunun için önce farz ibadetler korunmalıdır. Her ibadeti kendi zamanında yapmalıdır. Bir vakit namazı kaçıracak kadar hizmetle meşgul olmak Allah'tan değil, şeytandandır. Şeytan hizmeti kullnarak insanı zarara sokabilir. Bunun için nefsin keyfine göre değil, ilim ve edebe göre hizmet yapmalıyız.
Hizmet işlerini gücümüz kadar üstlenmeli ve hizmette sorumlu olduğumuz herkese gücü kadar yük yüklemelidir. Hakkını veremediğimiz hizmete talip olmamalıdır. Bize verilen hizmetin başında sadakat ve sabırla beklemelidir. Hemen sonuç alamadım diye üzülmemelidir. Bir işi veya ibadeti gücü kadar yaptıktan sonra kalan kısmından kimse mesul olmaz. Yeter ki bilerek kusur işlenmesin, iş ihmal edilmesin.