Nis21
Yüce Allah, insanların bakmasını istediği üç kitap sunmuştur.
1.Kuran’a Bakınız
2.İnsana bakınız
3.Yerlere, göklere ve içindekilere bakınız
1.Kuran’a bakınız.
ve Kur’an’ı ağır ağır, güzel güzel oku!” Müzemmil 4Bu oku emri son zamanlarda asıl amacından uzaklaştırılmış, bir kitabı, veya bir gazeteyi, ya da Kuran’ı Arapçasından düşünmeden oku olarak anlaşılmıştır. Oysa bu emir, böyle anlaşıldığı için sıradan bir emir olmuş, herkes Kuran “oku” diyor, ben de okuyayım, sen de oku gibi yüzeysel anlamlar verilmiştir.
Allah oku diyor, bunun Rabca anlamı şu: Yani Kuran’ı düşüne düşüne oku, yavaş yavaş oku, anlaya anlaya oku diyor.
Nisa 82, Muhammet 24
Oku deyince bunları anlıyor musunuz? Harikasınız.. Yoksa ben zaten okuyorum, bu gün şu gazeteyi, geçen yıl şu çok satan kitabı, gelecek yıl da bilmem kimin hatıralarını okuyacağım diyorsan, bu Allah’ın istediği okumanın yanında binde bir bile değildir.
Allah, Oku derken, düşün, gönlünle, beyninle oku diyor. Böyle mi okuyoruz? Okuduğumuz üstünde düşünüyormuyuz? Biri bir şey diyor, hemen inanıyoruz, bu bilgi kirliliği içinde bu söylenilen doğru mu araştırıyor musun? Adam mehdi gelecek diyor, ben de mehdi özellikleri var, peygamber soyundanım diyor, insanlar buna düşünmeden inanıyorlar. İnanıyorlar, çünkü bu insanların mehdi olduğuna inanan müridleri var.
Okumak öyle ben okudum demekle değil. Allah’ın istediği gibi okumaktır. Kuran, anlayarak, ayetleri üzerinde düşünülerek okunmalıdır. Kuran’ı okumak isteyin, “ya boş ver anlamazsınız.” Diyenlere siz boş veriniz. Allah, Kuran’dan sorguya çekeceğim diyor, herkesi sorguya çekecek, size anlaşılmaz bir kitap göndermez. O zaman Allah adil olmaz ki, bu Allah’a asla (haşa) yakışmaz. Siz onlara inanmayın, okuyun, anlarsınız.
Bir de derler ki, Kuran okumak demek Arapçasından okumaktır. Bu okumak tabiî ki güzeldir, ama kendi anlayacağın dile çevirisini okumak anlamak için gereklidir ve Allah’ın istediği okumak budur.
Kuran, apaçık bir kitaptır, her şey onda anlatılmıştır Allah tarafından. Allah’ın emirlerini ve yasaklarını bilmek her müslümanın en başta gelen görevidir.Unutmayın, günahın ne olduğunu bilmezseniz, günah işlemekten kurtulamazsınız. Günahlar ve sevaplar Kuran’da Allah tarafından bildirilmiştir. Okuyasınız ki, öğrenmiş olup, günahtan kaçıp sevaba kavuşasınız.
Her şey Allah’ın bir ayetidir ve her ayet okunmalı, anlaşılmalıdır.
2. İnsana bakınız.
Ey iman edenler, kendinize bakın. Siz doğru yolda olunca sapan kimse size zarar veremez. Hepinizin dönüşü Allah’adır. Artık O, size yaptıklarınızı bildirecektir.
Maide 105
Ayet Ey iman edenler diye müminlere hitap etmektedir. Kendinize bakınız diyor Yüce Allah. İnsan kendine nasıl bakar? Buradaki bakmak, aynanın karşısına geçip bakmak değildir. Ve bu ayet, insanın her yönü ile kendisine bakmasını, düşünmesini, kendi üzerinde araştırma yapmasını, düşündüklerinin ve yaptıklarının doğru olup olmadığını anlamasını, nasıl yaratıldığını incelemesini, nasıl yaşaması gerektiğini, ölünce neler olacağını akıl etmesini ve daha bir çok şeyi yapılmasını emretmektedir.
Kuran, insanı anlatan Allah kelamıdır. Hem akıl ve gönül dünyamızı, hem de beden yapımızı inceleyip, araştırıp DNA larımızdaki mükemmelliği, hücerlerimizdeki organizeyi, organlarımızın nasıl çalıştığını anlamamızı istemekte, bunları Yaratan’ın sonsuz güc ve kudret sahibi olduğunu anlayarak imanımızın ve Allah’a karşı saygımızın artmasını temin etmektedir.
Kısaca Yüce Allah, yarattığı insanın nasıl olduğunu araştırıp bilmemizi istemekte, kendimize bakmamızı şart koşmaktadır.
De ki: Yeryüzünde gezip dolaşın da, Allah ilk baştan nasıl yaratmış bir bakın. İşte Allah bundan sonra ahiret hayatını da yaratacaktır. Gerçekten Allah her şeye kadirdir. Ankebud 20
İnsan kendine bakmaya nasıl yaratıldığından başlamalıdır. Hatta anne karnına düşmeden önce neredeydi oradan başlamalı bakmaya, anlayacak ki, anne karnına düşmeden bir yıl önce dağlarda, ovalarda, bulutlarda olduğunu anlayacaktır.
Allah, her şeyi yaratandır. Bu yaratmanın nasıl olduğunu araştırmamızı istenmektedir. Yaratılışın nasıl olduğunu anlarsak eğer, öldükten sonra dirilmemin de nasıl olacağını daha iyi anlayacağız. Allah’ın her şeye gücünün yeteceğine kayıtsız şartsız bir mümin inanmalıdır. Allah’ın yaratıcılığından en küçük şüphede olanlar varsa, o şüphede olduğu şeyi bir başkasının yarattığına inanmaktadır ki, bu da Allah’ın affetmeyeceği en büyük günah olan şirktir.
“Siz doğru yolda olunca sapan kimse size zarar veremez.”
İnsan kendini bilirse, doğru yolun ne olduğunu bilirse Kuran’a göre, o yolda olmayan kimse kendini bilmeyenler yani, kendini bilenlere zarar veremezler.
İnsan kendini her yönü ile bilmelidir. Kendine bakmalı, yani KENDİNİ OKUMALIDIR
.
3. Göklerde ve yerde ne var, BAKINIZ.
Yunus 101
Sadece yeryüzünde olanlara bakmak yeterli değildir. Göklerde olanlara da bakılmalıdır.Uzay incelenmelidir, yıldızlar, galaksiler, bulutlar, yağmurlar, kar, dolu, inceleyin, bunların ne olduğunu, nasıl olduğunu düşünün. Bunlarda bizim faydalanacağımız çok şey olduğunu göreceksiniz.
Allah, göklerde ve yerde ne var bakınız diyor, yani aslında onları okuyunuz inceleyeniz diyor bakınız demekle. Sonra ondaki şaşmaz kanunları gör, onun sınırları hakkında kafa yor, ötelerini düşün, galaksileri incele, ay, dünya, güneş nasıl dönüyor, dönmese ne olur, incele, sonra gözlerini yerlere çevir bir bak, otlara, güllere, çiçeklere, böceklere, hayvanlara, ağaçlara,akan sulara, yağan yağmura bak, incele, bunlardaki düzenleri gör, Allah’ın sınırsız kuvvet ve kudretini anla, O’nun emirlerine göre yaşa ve ölünce kendini kurtar, Allah’a iman et diyor.
Başka bir ayet bu konuyu daha açıklayıcıdır.
O, gökten su indirendir. İşte biz her çeşit bitkiyi onunla bitirdik. O bitkiden de kendisinde üstüste binmiş taneler bitireceğimiz bir yeşillik; hurmanın tomurcuğundan sarkan salkımlar; üzüm bağları; bir kısmı birbirine benzeyen, bir kısmı da benzemeyen zeytin ve nar bahçeleri meydana getirdik. Meyve verirken ve olgunlaştığı zaman her birinin meyvesine bakın! Kuşkusuz bütün bunlarda inanan bir toplum için ibretler vardır. Enam 99
Bu ayette bakılması gerekenler şeyler var..
Gökten suyun inişine bakılmalıdır.
Bu inen suyun her çeşit bitkilere nasıl can verdiği incelenmelidir, bakılmalıdır ki, nasıl oluyor?
Bitkilerin içindeki tanelere,
Yapraklarındaki yeşilliklere,
Tomurcuklara,
Her biri çeşit çeşit olan bağlara bahçelere, bu bağlardaki bahçelerdeki her çeşit bitkiye,
Meyve ağaçlarının verdikleri meyvelere
Yani baştan başa tabiatı inceleyiniz, içindekilere BAKINIZ.
Bakınız, yani iyice inceleyiniz, bunları incelediğiniz zaman Allah’ın kusursuz olduğunu, yaratışında en küçük bir hata bulunmadığını anlayacak, ona hamd edeceksiniz, bunlar bize verilmiş nimetlerdir, bu nimetler için şükürler edeceksiniz.
Allah, Kendinin bilinmesini, O’nun verdiği nimetlere şükür edilmesini istiyor bu kadar verdiklerine karşılık.
Siz şükür ediyor musunuz ?
&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&
Onlara anlat… Hani bir adam vardı: Ayetlerimizi çok iyi bildiği halde onları bir kenara atmıştı. Şeytana uymuş ve sonunda iyice azmıştı. Lâyık görseydik onu bildiği ayetler sayesinde yükseltirdik. Fakat gözünü güç ve iktidar hırsı bürümüş, heva ve hevesine fena kapılmıştı. Bu gibilerin durumu tıpkı köpeğe benzer; üstüne varsan da dilini sarkıtıp hırlar, kendi haline bıraksan da. İşte ayetlerimize yalan diyenlerin durumu böyledir. Anlat bu olayı; belki tefekkür ederler.” (Araf;175-176)
Kötü düşüncelere uymak, şeytana uymak demektir.
Eğer bir gün dünya seni sıkarsa,
Rabbine dönüp “benim büyük bir sıkıntım var” deme.
Sıkıntına dönüp “benim ne büyük bir Rabbim var” de!