Amerikan bilim dergisi Science’da yer alan bir araştırmaya göre, okyanus ve denizlerdeki plastik çöplerin miktarının önümüzdeki 10 yılda on kat daha artabileceği uyarısı yapılırken, plastiklerin yol açtığı kirliliğin azaltılması için önlem alınması çağrısı yapıldı.
Önlem alınmaması durumunda 2025 yılına kadar 155 milyon ton plastik çöpün daha okyanuslara atılacağı kaydedilen araştırmada, geri dönüşüme ilişkin yeni stratejilerin geliştirilmesi gerektiğine dikkat çekildi.
Dostlar insanın olduğu heryerde çöp var deniz, kara,hava vs. Araştırmalara göre günde 70 bin ton çöp atıyormuşuz.
Çevre kirliliğinin bize zararları saymakla bitmez ama genel olanları sayarsak ;
Dünya coğrafyasının değişmesi. Çevre kirliliğinin en büyük etkisi dünya coğrafyasını değiştirmesidir. Kimi zaman kimyasal atıklar doğal bitki örtüsünün yok olmasına neden olmaktadır. Bu da dünya üzerindeki coğrafyanın değişmesine neden olur.
Küresel ısınma ve iklim değişiklikleri. Çevre kirliliği ozon tabakasının delinmesine neden olmaktadır. Delinen ozon tabakası zamanla dünyanın ısınmasına ve iklimlerin değişmesine neden olur. Ayrıca eriyen buzullar su seviyelerinin yükselmesine ve iklimlerin kaymasına neden olmaktadır.
Verimli toprakların azalması. Çevre kirliliği aynı zamanda tarım alanlarının azalmasına neden olur. Bu da besin kaynaklarının hızlı tükenmesi anlamına gelmektedir.
Su kaynaklarının tükenmesi. Her geçen gün artan çevre kirliliği su kaynaklarını da olumsuz etkiliyor. Eğer çevre kirliliği bu şekilde devam eder ve gerekli önlem alınmaz ilerleyen yıllarda insanoğlu için en değerli kaynaklardan bir tanesi de su olacaktır.
Enerji kıtlığı. Çevre kirliliği sadece doğaya zarar vermez. Aynı zamanda enerji kaynaklarına da zarar verir. Her geçen gün artan çevre kirliliği aynı zamanda hayatımızdaki enerji kaynaklarını da teker teker yok etmektedir.
Biyolojik çeşitliliğin azalması. Çevre kirliliğinin zararları aynı zamanda dünyada yaşayan canlıların yok olmasına neden olmaktadır. Her geçen gün nesli tükenen bir canlıdan dolayı dünya üzerindeki genetik çeşitlilik giderek azalmaktadır.
Yiyecek kıtlığı. Azalan verimli topraklar ve küresel ısınma yüzünden yiyecek sıkıntısı oluşmaktadır.
Peki ya cezaları? İşte cezalar ;
1 Ocak 2018'den itibaren umuma açık yerlerde her ne şekilde olursa olsun çevreyi kirletenlere uygulanacak para cezası 232 lira oldu.
Gürültü yapan komşu 964 lira para cezası ödeyecek
Kişilerin huzur ve sükununu, beden ve ruh sağlığını bozacak şekilde, ilgili yönetmeliklerle belirlenen standartlar üzerinde gürültü ve titreşim oluşturan konutlara 964 lira, ulaşım araçlarına 2 bin 910 lira, iş yerleri ve atölyelere 9 bin 719 lira, fabrika, şantiye ve eğlence gürültüsüne de 29 bin 173 lira ceza uygulanacak.
Egzoz emisyon ölçümü yaptırmayana bin 206 lira ceza
Ayrıca kanun ve yönetmelikte öngörülen yasaklara veya standartlara aykırı ya da gerekli önlemleri almadan atıkları toprağa gömenlere verilecek ceza miktarı 58 bin 351 liraya çıkarken, yasaklara veya sınırlamalara aykırı olarak tehlikeli atıkları bertaraf edenlere ise 243 bin 156 lira ile 2 milyon 431 bin 628 lira aralığında ceza kesilecek.
Bakanlıkça egzoz emisyon ölçümüne dikkat etmeyen motorlu taşıt sahiplerine uygulanacak ceza miktarları da yükseldi.
Buna göre, egzoz emisyon ölçümünü yaptırmayan motorlu taşıt sahiplerine bin 206 lira, yönetmeliklerle belirlenen standartlara aykırı emisyona sebep olan motorlu taşıt sahiplerine ise 2 bin 423 lira ceza verilecek.
Hava kirliliği ile ilgili izinsiz tesislere 58 bin 351 lira ceza kesilecek
Hava kirliliğine önemli etkileri nedeniyle kurulması ve işletilmesi yönetmelikle izne tabi tutulan tesisleri yetkili makamlardan izin almadan kuran, işleten veya iznin iptal edilmesine rağmen kurup, işletmeye devam edenler ile bu tesislerde izin almaksızın sonradan değişiklik yapanlar, yetkili makamların gerekli gördükleri değişiklikleri tanınan sürede yapmayanlara ise 58 bin 351 lira cezası uygulanacak.
Ayrıca bu tesisler, emisyon miktarları yönetmelikle belirlenen sınırları aşması durumda ise 116 bin 709 lira ödeyecek.
Hava kirliliği yönünden kurulması ve işletilmesi izne tabi olmayan tesislere ise işletilmesi sırasında yönetmelikle belirlenen standartlara aykırı emisyona neden olmaları durumunda 14 bin 578 lira ceza verilecek.
Konutlardaki aykırı emisyon durumunda ise toplu veya ferdi ısıtılan konutlarda, her bağımsız bölüm için ceza miktarı 721 lira olarak belirlendi.
Sulama kanalına atık boşaltan 116 bin 709 lira ödeyecek
Atıklarını koruma esaslarına aykırı olarak içme ve kullanma suyu koruma alanlarına, kaynağın kendisine ve bu kaynağı besleyen yer üstü ve yer altı sularına, sulama ve drenaj kanallarına boşaltanlar da 116 bin 709 lira idari para cezası ödeyecek.
Bakanlık Türkiye'ye tehlikeli atık sokmaya çalışanlara karşı da cezaları artırdı. Bu kapsamda Bakanlıkça tehlikeli atıkların her ne şekilde olursa olsun ülkeye girişini sağlayanlara ve ihraç edenlere de ayrı ayrı 4 milyon 863 bin 267 lira ceza kesilecek.
Geri dönüşümün önemi
Enerji tasarrufu sağlarız
Geri dönüşüm yöntemiyle, üretimdeki işlem sayısı azaltılarak enerji tasarrufu sağlanır. Örneğin, maden çıkartılarak üretilen bir metal kutunun yapılabileceği enerji ile geri dönüşüm yöntemi kullanılarak 20 metal kutu yapılabilir. Benzer şekilde, kâğıt ve karton atıkların geri dönüştürülerek yeniden üretilmesi için gerekli olan enerji, normal işlemler için gerekli olanın yarısı kadardır. Bunun gibi, cam ve plastik atıkların da geri dönüşümünden önemli oranda enerji tasarrufu sağlanır.
Ülkemizin gelişimine katkı sağlarız
Geri dönüşüm, doğal kaynakların kullanılmasını azaltarak, enerji tasarrufu sağlayarak, iş imkânı yaratarak ve ham madde maliyetini azaltarak ülkemizin gelişimine katkıda bulunur. Ayrıca, dışarıya bağımlı olduğumuz petrol gibi ham maddelerin tüketiminin azalması sonucu, paramız yurtiçinde kalmakta ve geri dönüşüm sonucu oluşan ürünlerimizin yurtdışına satılmasıyla da ülkemize döviz girişi sağlanmaktadır.
Geri dönüşümün faydaları
Geri dönüşümün faydaları nelerdir?
1. Çevrenin korunmasına katkı sunar.
2. Daha az doğal madde tüketimi olur.
3. Kaynaklar daha ekonomik kullanılır.
4. Geri dönüşüm atıklarını toplayanlara ekonomik fayda sunar.
5. Geri dönüşüm malzemeleri ile ayrı bir ekonomik değer üretilir.
6. Çevre kirlenmesi azalır.
7. İnsan sağlığına zarar verecek çöp atıklara engel olunur.
8. Enerji verimliliği artar.
9. Ekonomiye katkısından dolayı güçlü ekonomi oluşmasına yardımcı olur.
10. Ayrı bir sektör oluşturarak iş kapısı oluşturur.
Son olarak eleştiri ile kapatmak gerekirse hepimizin bilinçlendirilmesi gerektiğini düşünüyorum ve geri dönüşüm ile ilgili projelerin gündemde olması ve artması oldukça önemli.