Döviz Neden Yükselir!
Birçok insanın merak ettiği konuların başında her anlamda ekonomimizi olumsuz yönde etkileyen döviz neden yükselir? Sorusu gelir. Bunun aslında çok basit bir yanıtı var. Döviz kurlarının neden yükseldiğini 3 aşağı 5 yukarı herkes bilir fakat işin garip tarafı bu yükselişin nedenlerini herkes bildiği halde bir türlü engel olunamaması veya olunmak istenmemesini bizim anlamak isteyip istemememiz ile bağlamak gerekiyor. Buda aslında sorunun yanıtını oluşturuyor. Peki, son derece basit bir çözümü varsa neden dövizin ateşi bir türlü düşürülemiyor, hemen bunun yanıtına geçelim
• Üretim zayıfladıkça ithalat ister istemez artış gösterir
• Çok basitçe bir anlatımla üretmiyorsanız dışarıdan alıyorsunuz demektir
• Dışarıdan alıyorsanız Dolar veya Euro ödemek durumundasınız
Maalesef dünyada henüz doların yerini alabilecek bir rezerv para birimi mevcut değil. Ekstrem bir örnek vermek gerekirse; Amerika’nın dünyadaki en ciddi rakipleri arasında yer alan Çin merkez bankasında bile 2 trilyon doların üzerinde dolar cinsinden para saklıyor.
Türkiye İç Piyasasında 180 Milyar Dolar Para Dolaşım Halinde
Ödemeler ve genellikle dolar cinsinden yapılan alışverişlerde, hatta köprülerden geçiş ücretlerinin bile dolara endeksli olduğu bir ülkede doların düşmesini beklemek en basit anlatımla ekonomiden anlamamaktır. Özellikle gelişmekte olan piyasalarda finans sektörüne yatırım yapan yabancı yatırımcılar bir ülkeden çıkış yaptıklarında Türk lirası bazında yapmış oldukları yatırımları dolara çevirerek kendi bulundukları ülkelere geri çekerler. Bunun doğal sonucu olarak iç piyasada azalan döviz likiditesi arz talep dengesi doğrultusunda yukarı doğru hareket ederek dövizin yükselmesine sebep olur.
Bir Diğer Baş Belası Cari Açık
Başta elektronik cihaz pazarı olmak üzere bilgisayar, uçak, akıllı cep telefonu, bilişim teknolojileri gibi son derece stratejik ürünleri kendisi üretmek yerine dışarıdan alan her ülke yüksek döviz kuruyla mücadele etmek zorundadır. Yani çok basit bir hesapla 50 liralık ihracat yapıyorsanız fakat bunun karşılığında 100 liralık ithalat yapıyorsanız aradaki 50 liralık fark hesabınıza döviz cinsinden eksi olarak yazılır. Dolayısıyla ya üretim ve ihracat artacak ya da bu döviz kuruyla yaşamaya mahkûm olacağız. Yazımızı ünlü bir sözle bitirelim.
İki kere iki dört eder mi? Cevap hayır 2x2$=4$=8,80 TL
#ekonomi #finans #döviz #dolar #euro #yatırım #yatırımcı #bilişim #manipülasyon #manipülatif