Bir keresinde bir düşünürün böyle bir yazısını okumuştum, diyordu ki; düşünüyorum, öyleyse varım değil, yazıyorum, çiziyorum öyleyse varım.
Bunu okuduğumda çok beğenmiştim, kesinlikle dedim, kesinlikle çok haklı. Kendimi bildim bileli yazmayı ve yazanları sevmişimdir, çünkü yazan insanlar diğer insanlardan kesinlikle daha zeki olduğu bir gerçektir, kimi bunu gösterebilir, kimi gösteremez ama kesinlikle okuyan insanlar yazabilir ve iyi bir okur iyi bir gözlemcidir. Okuyan insanların şüphesiz bakış açıları geniştir, çok yönlü düşünür. Bu okurların da bazıları bir yazara dönüşebilir.
Bazen, yazarların, içerisindeki yeteneği keşfetmesi gerekir, bazı yazarlar ise bunun farkına varması için zamana ihtiyaç duyar. Sözümoki'de bu güne kadar bir çok yazar gördüm ve onlarında kendilerini görmesini sağladık. Yazarlarımızın, bu kendini keşfetme olayını daha ileriye taşımalarını istiyordum ve uzun zamandır yapmak istediğim bir uygulamayı hayata geçirdik; "Yazı Atölyesi" adı ile yayına aldığımız bu özellik ile yazarlarımız, yazar adaylarımız, "Yaratıcı Yazarlık Atölyelerinde" kullanılan bu yazı atölyesi tekniği ile kendilerini geliştirecek ve bir hikaye kitabı, roman, öykü, şiir vb. kitabına ilham olmasını sağlayacak diye ümit ediyorum. Aslında ümit etmekten ötesi bunun olacağına eminim çünkü bizzat buna kendim gittiğim yazarlık atölyelerinde gözlemledim. Oralara aslında bir yazar olmak için değil, gözlem yapmak ve yazar/yazar olmak isteyenleri anlamak için gittim diyebilirim. Nitekim bu uygulama hayata geçmiş oldu ve sizde umuyorum faydasını görürsünüz :)
Çalışma mantığına gelecek olursak, her gün bir yazı konusu veriliyor ve kişi o konu hakkında yazı çalışması yapmaya çalışıyor, bu sayede yazma yeteneği gelişiyor, ilham alıyor, karakterler oluşturuyor, örgü, bağlantı, uyarlama, uygulama vb. konularda kendini ileriye taşıyor, umuyorum sizde faydasını görürsünüz çünkü buna katılım sağlayanlarda gelişimi istisnasız gözlemledim.
Bugünün konusu olarak mesela "ekmek", "yaprak" ve "kumsal" kelimeleri içerisinde geçen bir "deneme" yazısı çalışması yapılması konusu verildi ve bende çaktırmadan bunu yaptım şuan :D
Bir kaç not;
- Yazı atölyesine katılım sağlayanlar bir bakıma, özgüveninin yüksek olduğunu ve yazılarının eleştiriye açık olduğunu bir bakıma söylemiş olur. Bu durum yazı yazanların, yazılarını yermek anlamına gelmez. İleride "atölye çalışması" yazılarına sadece atölyeye katılım sağlayanlar yorum yapıp eleştirebilecekler.
- Önemli olanın "yazmak, gelişmek, alışkanlık kazanmak, bize yardımcı olması" olduğu unutulmamalı.
Son söz olarak, dilerim uygulamayı beğenirsiniz ve faydasını görürsünüz. Sevgilerle.