Hırsızlık Olayları Neden Önlenemiyor?
İnsanlık tarihi ile neredeyse yaşıttır hırsızlık, öncelikle ekonomi, sonra eğitim ve en nihayetinde kanun yapıcının bakış açısı ile alakalı bir sorun aslında.
Dolayısıyla hırsızlık neden önlenemiyor? Sorusu irdelenmeden direkt olarak hırsızın kötü profiline yönelmek gerçeği görmezlikten gelmek olacaktır. Bu nedenle önceliğimiz yapmayı pek sevmediğimiz Neden ve Nasıl? Sorularının yanıtlarını aramak ve buradan çıkan sonuçlara göre çözüm üretilmesi olmalıdır. Bir örnekle durumu pekiştirmek gerekirse; yumuşak bir malzeme olan PVC pencereler basit bir tornavidayla açılabilmektedir. Dolayısıyla zemin katta oturuyorsanız ve pencereye demir korkuluklarını yaptırmadıysanız güvenlik tedbirinin yeterince almadığınız ortaya çıkıyor.
Hırsızlık Olaylarına Bilimsel ve Geniş Çerçeveden Bakmamız Gerekiyor
Bir ülkenin refah seviyesi ile doğrudan bağlantılı olan hırsızlık olaylarının önüne geçilmek isteniyorsa mutlaka refah düzeyinin artırılması gerekecektir. Niteliksiz işsizliğin yüksek olduğu ülkelerde başta hırsızlık olmak üzere dolandırıcılık, cinayet, gasp ve soygun gibi suç işleme oranlarının yüksek olduğu görülür. Ayrıca bilimsel açıdan bu suçların daha iyi analiz edilerek incelenmesine de büyük ihtiyaç bulunuyor. Bu suçlara karışan kişilerin profillerinin incelenerek sentezlenmesi sonucunda sorunun kaynağına inilmeden fiziki veya polisiye tedbirlerle ancak bir noktaya kadar başarı sağlanabilir.
Refah Seviyesi ve Eğitim Noksanlıkları Giderilmeden Sonuç Alınamaz
Elbette refah seviyesini takip eden diğer unsurlar yani iyi bir eğitim ve kültür dejenerasyonunun önlenmesi bir başka tedbirdir. Dolayısıyla bir ülkede asayiş bozuksa bu ülkede kültür dejenerasyonunun dışında, fakirlik ve eğitimsizlik var demektir. Bu nedenler ortadan kaldırılmadan demirden bir zırh içerisinde bile hiçbir mülk güvende kalamaz. İşin bir de kanun boşlukları sorunu var örneğin. Hırsızlığı meslek haline getirmiş 17 -18- 20 sabıkası bulunan bir kişinin 26- 27 -28’inci kez yakalandığında 29- 30- 35’inci kez tekrar aynı işi yapacağını tahmin etmek zor olmasa gerek. Kanunların tekrar gözden geçirilmesi, hapis cezalarından ziyade hırsızlığına neden olan etkenlerin ortadan kaldırılması ve bu suçu işleyen kişilere üreterek kazanabileceğini öğretmek gerekiyor.
#hırsız #hırsızlık #gasp #soygun #eğitim #kültür #dejenerasyon #tedbir #önlem