İlişkide Mesafe Nasıl Ayarlanır
İkili ilişkilerin başlangıcında çiftler daima yakın olmak ister. Her şeyi birlikte yapmak, zamanı paylaşmak ve benzer hisler... Oysa ki kişilerin önceden edindiği deneyimler ve alışkanlıklar da yerli yerindedir. Devam eden algıda kırılmalar ve değişimler yaşansa da herkes kendi içinde bireydir. Sevdiği insandan çok uzak kalacağını düşünen kişi yakınlığı artırma dürtüsüyle hareket edebilir. Oysa ki çok yakın olmak da tıpkı çok uzak kalmak kadar zararlıdır. Her iki durumda da kişiler incinebilir ve benlikte yer alan bazı sorunlar açığa çıktığında ilişki büyük zarar görebilir. Peki ilişkide mesafe nasıl ayarlanır? Doğru mesafe nasıl belirlenir? İşte cevapları...
- Bireyler kendi beklentilerini unuttuğu takdirde ilişki aralığı kısalır. Uyumluluk söz konusu olsa da doyum gerçekleşmeyebilir. Neşe verici ve besleyici olması gereken ilişki acı verici ve yıkıcı bir sürece dönüşebilir. Oysa ki huzursuzlukların temeline birlikte olduğu kadar tek başına da inilmelidir. Kişiler yalnız kalıp kendilerini dinlemeyi öğrenmelidir. Ancak bu sayede ilişkinin anlamına daha objektif bir biçimde yaklaşmak söz konusu olur.
- Sağlıklı bir ilişkide kişiler ortak yönleri kadar fikir ayrılıklarının da farkında olmalıdır. Samimiyet içtenliği getirse de ulaşılmaz olarak görülen bazı farklılıklar kişilerde şiddetli duygulara yol açabilir. Taraflardan biri diğerinin duygularına erişmek için kendini aslında olmadığı kalıplara sokabilir. Bu durumda da ilişki için tehlike çanları çalmaya başlar. İnsanlar farklılıklarıyla güzeldir ve çift olmak da bu farklılıkları birleştirerek bir bütün inşa edebilmektir.
- Benliğin istenmeyen yanlarından kurtulmak isteyen kişi bunu karşısındakini çok fazla sıkarak yapmamalıdır. Kendisinde ya da sevdiği kişide kötü yönler görebilir. Fakat bunları törpülemek için doğru terapi anlayışına geçilmelidir. Mesafeyi ayarlamak, sadece doğru rota seçildiği zaman mümkündür. Aksi takdirde mesafeler ayrılıkla sonuçlanan yollara dönüşebilir.
#ilişki #mesafe #sevgi #ilgi #özlem #mutluluk #huzursuzluk #aşkıntemeli #üşengeçlik #bağımlılık