İlk Nobel Ödüllü Kadın: Marie Curie
İlk kez Nobel ödülü alan kadın olarak tarihe geçen
Marie Salomea Sklodowska 7 Kasım 1867 yılında Polonya’da dünyaya gelmiştir. Ablası Sofia’yı tifüsten, annesini ise veremden kaybetti. O dönemki eğitim yüzünden bir kız olarak eğitim görmek için yurtdışına çıkması gerekiyordu. Bir süre Polonya’da gizli eğitim aldıktan sonra Fransa’ya giderek eğitimini orada tamamladı. Burada hem fizik hem de matematik dalında diplomalar aldı.
1895 yılında onun gibi bilime ilgisi olan Pierre Curie ile evlendi. 1898 senesinde ise kocasıyla yeni bir radyoaktif element buldu ve buna polonyum adı verildi. Marie, 1904 yılında Fransa’da doktora yapan ve bu unvanı gelişmiş bilim alanında alan ilk kadın oldu. Aynı sene radyoaktivite çalışmaları sayesinde Nobel Fizik Ödülü’nü alan ilk kadın olarak tarihe adını yazdırdı. Bu seneden sonra kocası ile radyasyon yüzünden sağlık açısından sorunlar yaşamaya başladılar. 1907 yılında kocasını at arabası çarpması sonucu kaybetti ve iki kızıyla kaldı. Pierre Curie’nin önceden öğretmenlik yaptığı yerde öğretmenlik yaparak profesör unvanı aldı ve böylece Sarbonne’deki ilk kadın profesör oldu.
1911 senesinde polonyum ve radyum keşiflerindeki payı sayesinde Nobel Kimya ödülü alarak tarihte iki kez Nobel Ödülü alan ilk kişi oldu. 1914 senesinde Paris Üniversitesi’ne Radyum Enstitüsü kurdu. Birinci dünya savaşı zamanında taşınabilir röntgen cihazları geliştirdi ve kadınlara x ışını teknolojisini öğretmeye çalıştı. Neredeyse tüm hayatı boyunca bilim ile ilgilendi.1934 senesinde Fransa’da, aşırı radyasyona maruz kaldığından dolayı kan kanserinden öldü ve bu yüzden
“bilim için ölen kadın” diye anılmaya başlandı. Radyoaktivite alanına katkılarından dolayı bu alana
“curie” denilmeye başlandı.
“İnsanlar konusunda daha az, fikirler konusunda daha çok meraklı olun.”
Marie Currie