İmmanuel Kant (1724-1801)
Kant eleştirel felsefenin babası olarak kabul edilir. Alman bir filozoftur. Doğu Prusya'nın koingsberg kasabasında doğdu. 1740'ta 16 yaşında Konınberg üniversitesine girdi. Matematik ve felsefenin yanında doğa bilimleriyle ilgilenmeye başladı. 1746'ta fizik konulu bir tez ile üniversiteyi bitirdi.
Felsefenin dönüm noktası olan salt aklın başlangıcını oluşturur. Modern felsefenin gelişim seyrine uygun olarak bilgi kuramını ön plana çıkartmıştı. Kant'ın gözünde bilim liderleri kesin olan ve yöntemleri ancak Hume’unki gibi felsefi bir kuşkuculuk benimsediği zaman sorgulanabilen evrensel bir disiplindir. Bilim yansızdır ve nesneldir.
İmmanuel kant felsefe tarihini çok derinden etkilemiştir. Epistemoloji, meta fizik mantık, estetik başlıca odak noktasıdır. Kant tutarlı bir sisteme sahiptir. Kavram da ve görüde kesin a prio bilgi ögeleri arar. Analitik (aydınlatan) bilgi ve sentetik (genişleten) bilgi tasnifi yapar. Burada da sentetik (genişleten) bilginin a priorı önsel alanın mümkün olduğunu söyler ve saf aklın eleştirişinde bunun imkanını sorgular.
Çalışmaları Saf Aklın Eleştirisi adlı eseri ile yeni bir dönem girmiştir. "kritik öncesi" ve 'kritik" dönem olarak betimlenen felsefe hayatı kendinden sonrası felsefiyi şekillendirmiştir. İmmanuel Kant aydınlanma döneminin en önemli filozoflarından biri olarak kabul edilmektedir. Kendi felsefesinin içerisinde ampirizm ve rasyonalizm birleştirmeye çalışmış bilginin evrensel zorunlu ve genel - geçer olabilmesi için hem akla hem de deneye (deneyime) dayanması gerektiğini vurgular.
İmmanuel kant bilginin sezgi ve kavramlardan oluşan iki kaynağı olduğunu söyleyerek sezgi ve kavramların tüm bilginin ögeleri olduğunu söylemiştir. Ayrıca Kant bilginin sınırlılığına dikkat çekmiş ve bu doğrultuda da metafiziği eleştirmiştir. Bu bağlam da Kant fenomenal ve numenal dünya ayrımı yaparak sadece fenomenler alanın bilgisine sahip olunabileceğini numen alanın bilgisine asla sahip olunamayacağını ifade etmiştir.
#immanuelkant #hayat #geçmiş #yabancı #yazar #erdem #blog #blogger #sozumoki #çalışma #saflık #felsefe #eser #kritik #tarih #universite