İnterneti Kim Kurdu?
Günümüzde dünya nüfusunun yaklaşık olarak 4 milyarı interneti kullanıyor. Evet, yaşantımızı oldukça renklendirdi ve kolaylaştırdı. İyi güzelde
interneti kim kurdu? Amacı neydi kurarken? Şu an itibariyle neredeyse internet olmadan adım atamaz duruma geldik ve bundan kim, nasıl faydalanıyor? Sorularının iyi bilinmesi gerekiyor. Şurası bir gerçek, eskiden ihtiyaç duyduğumuz konularda günlerimizi hatta haftalarımızı alan araştırmalarımız olurdu ve şu anda artık milyonlarca seçeneğe saniyeler içerisinde ulaşıyoruz. Hiç kuşkusuz bu çok büyük bir teknoloji ve yararlı kullanıldığında insanlık adına önemli derecede faydaları olacak bir algoritma. Fakat bu teknolojinin neden kurulduğunu? İyi kavramak ve buna göre hareket etmek artık bilinçli internet kullanıcısı olmanın olmazsa olmazı.
İnternet İlk Olarak Amerika Birleşik Devletlerinde Kuruldu
İnternet ilk olarak Amerika Birleşik Devletleri'nde kuruldu ve her ne kadar onu ilk bulan kişi olarak lanse edilen Vinton Cerf’in eşiyle konuşabilmek için interneti geliştirdiği ileri sürülse de kaynaklar bu teknolojinin zaten Cerf öncesinde askeri amaçlar ile kullanılmaya başladığını gösteriyor. NSA(National Security Agency) adıyla bilinen istihbarat kuruluşu tarafından askeri birimlerin haberleşmesi amacıyla geliştirilen sistem daha sonra açık bir istihbarat kaynağı haline dönüşüyor.
Gizli Sandığımız Her Şey Aslında Görünebilir
Şöyle bir düşünsenize bütün internet kullanıcılarının gerçekleştirmiş olduğu bağlantılardan, paylaşımlarından eposta yazışmalarına kadar milyarlarca insan gönüllü olarak bu kuruluşlara bilgi aktarıyor. Her ne kadar özel yazılım network ağları kendilerinin korunduğunu düşünse de temelde dayanak noktası MS-DOS kipi olan bilgisayarımızı her açtığımızda bu kipin yapılandırdığı bir kurulumun söz konusu olduğunu göz ardı ediyoruz. Özellikle arama motorları üzerinden yürütülen bir diğer açık bilgi arşivinin elinde bulundurma yarışı son yıllarda katılan Yandex doğu bloku (Rusya) kökenli. Dünyada yapılan bağlantıların neredeyse %75 lik kısmını elinde bulunduran Google’nin hâkimiyetini kırmaya çalışan Yandex’in bunda pek başarılı olduğu söylenemez. Özellikle kullanıcının isteği dışında gizlice veya zoraki kendini yükletmeye çalışması Yandex’i maalesef daha itici yapıyor.