Bismillahirrahmanirrahim
Kadir sûresinin 4. ayetinde, bu gecede, başta Cebrail (as) olmak üzere melekler, her türlü hikmetli işler için, Rablerinin izni ile, arka arkaya inerler, inerler, inerler! Bu inişler sabaha kadar devam eder.
Tefsir alimleri مِنْ كُلِّ اَمْرٍ/ ‘her türlü hikmetli işler’den maksat, gelecek sene Kadir Gecesi’ne kadar olacak her türlü olay ve hadiselerdir demişlerdir.
Bunlar, ölüm, doğum, mal, mülk, makam sahibi olma veya kaybetme, iyi, kötü vb. olaylardır.
Allah tarafından takdir edilen bu olayların meydana gelmesinde görev yapacak melekler, görev emirlerini bu gecede alırlar.
Tan yeri ağarıncaya kadar emniyet/esenlik ve manevi tecelliler devam eder
Kadir Gecesi’nde tan yeri ağarıncaya kadar, yeryüzüne selamet, esenlik, emniyet, güven tecelli eder.
Kadir sûresinin 5. ayetinde “O gece, tan yerinin aydınlanmasına kadar bir esenlik ve selâmettir” buyurularak; güneşin batışından sabah tan yeri ağarıncaya kadar yeryüzüne grup grup inen melekler, inanmış insanları selamlarlar, ve onlara dua ederler. Bu hal sabaha kadar devam eder.
Kadir Gecesi, sıkıntılardan kurtulma, manevi kirlerden temizlenme gecesidir
Bir kısım alimlere göre ise Kadir suresinde geçen “ لَيْلَةُ/Gece” kelimesi günah veya sıkıntılarla dolu bir gönlü ifade eder.
Kalplerdeki bu geceyi gündüze çevirmek isteyenler, Kur’an’ı yüreklerine indirmek, bir başka deyişle hayatlarına yansıtmak durumundadırlar.
Buna karar verdikleri an, “bin aydan daha hayırlı” yani ömre bedel bir zaman dilimini başlatmış olurlar.
Nihayet Yüce Allah melekleriyle o kulunu “tan yeri ağarana dek” gönlü sıkıntılardan ve günah kirlerinden temizlenene kadar destekleyecektir.
Dünyanın her yerinde aynı anda gecenin olamayışı ve Hz. Peygamber (sav)’in hadislerinde Kadir Gecesi’ni tarif ederken gizlendiğini ifade ederek tam bir tarih vermeyişi, bu yaklaşım tarzını da yabana atmamamız gerektiğini düşündürmektedir.
Sevgili Peygamberimiz (sav) “Kim Kadir Gecesini inanarak, ve sevabını Allah’tan umarak samimiyetle ihya ederse geçmiş günahları affolunur” (Buhari, Siyam: 71) buyurmuştur.
Diğer bir hadiste; “Bu geceyi ihya eden bağışlanır” (Dârimî, Savm, 54) rivayeti vardır.