Eğitim kavramı temel olarak bireylerde oluşturulan istendik kalıcı davranışlar bütünüdür. Hatta farklı yönlerden eğitim kavramı bireylerin toplumsal açıdan yeterliliklerini sağlama, onları milli duyarlılığa ulaştırma ve hem sosyal hem de bireysel olarak sağlıklı ve karakterli kişiliği oluşturmaktır.
Kültür ise bireylerin topluma özgü olan ve birbirleriyle etkileşimi sonucu meydana gelen doğumundan ölümüne kadarki tavrı ve değerleridir. Kültürleme ise kültürel değerlerin bireylere aktarılması iken kültürlenme farklı yapıdaki kültürel kişi veya grupların birbiriyle etkileşimi sonucunda sentez bir kültür oluşturmasıdır. Kültürleşme kavramı da yine farklı kültürlerin birbiriyle etkilişimi sonucunda birbirlerinde bıraktıkları kalıcı başkalaşıma denir.
İnsan biyo-kültürel ve sosyal bir varlıktır. Bu hâliyle hem döllenme sonucu oluşmuş biyolojik bir yapısı bulunmakla birlikte doğumundan itibaren çevre ve insanlarla olan etkileşimi sonucunda kültürel bir yapıya bürünür. Sosyal olması ise diğer insanlar ile etkileşimde bulunabilmesidir.
Yaşantı kavramı ise bireyin çevre ve insanlarla etkinlikleri sonucunda kendisinde oluşan kalıcı izlerdir. Kazanılmış yaşantı ve yaşanılmış yaşantı olarak ikiye ayrılır. Kazanılmış yaşantı süreçte bulunan etkinliklerin bütününe verilirken yaşanılmış yaşantı ise etkinliklerin insanda bıraktığı izlerdir. Kazanılmış yaşantı toplantının tamamı ise yaşanılmış yaşantı toplantının önemli detaylarıdır denebilir.
Süreç ise bir ürünün oluşumundaki olay ve olaylar zinciri bütününe denebilir. Süreç eğitimdeki örneği ile eğitimin verildiği ve bu sürede geçen olaylar ve olaylar zincirinin tamamına denir.