Kim Bu Rousseau?
Siyaset biliminde adını çoğu zaman duyuyoruz. Ama hiçbirimiz bilgi sahibi değiliz kendisi ile alakalı. Rousseau’yu anlatmadan önce Fransız İhtilalinden bahsetmek istiyorum. Fransız İhtilali gerçekten kimler için gerçekleşti? Halk için mi?
Kesinlikle hayır. Fransız İhtilalinden önce ortaya çıkan burjuva imparatorlar ve krallarla sorun yaşıyordu. Bu durum çoğu hareketlerini kısıtlıyordu. Burjuva durumu lehine çevirmek zorundaydı. Eğer egemenliği ellerine alırlarsa rahat olacaklardı. Fransa’da ihtilal gerçekleştikten sonra filozofların siyasetçilerin dilinde halk, ayak bağından ibaretti. Peki milli sınırlardan çıkıp insanlık adı altında gerçekleşen bu ihtilalde halk neden ayak bağı ile anılıyordu? Sebebi çok açık yine burjuva ve ortaya çıkardıkları sistem soylular, üst sınıf tüccarlar vb. şeklinde insanları önemsiyordu.
Rousseau işte böyle bir ortamda fakir halktan gelerek ilk halktan gelen modern siyaset yazarı olmayı başardı. Halkı çok iyi biliyordu çünkü halkın yaşadığı gibi bir hayat yaşadı. Cenevre doğumlu olan Rousseau ilk şansızlığını doğumundan üç dört gün sonra annesini kaybederek yaşadı. Babası saat tamircisi olduğu için Rousseau’ya iyi bir eğitim veremedi. Şartlar böyle olunca birçok işte çıraklık yaptı ama hiçbirinde tutunamadı. Daha sonra Paris’e gelerek kendini sanata verdi fakat durum yine aynıydı hiçbirinde başarı gösteremedi ama biliyordu ki Paris Salonu kapısı ona açılacaktı. Düşündüğü gibi de oldu.
Rousseau her zaman kadınlarla iyi anlaşmıştır. Erkekler ona hiç gözü ile bakarken kadınlar onunla ilgileniyordu. Ama gerçek aşkı kaldığı oteldeki hizmetçide buldu. Akademi makale yarışması düzenledi. Rousseau konu üzerine detaylı bir çalışma yaptı ve makalesini yolladı. Bu makale onun adını duyurmasını sağladı. Makale birincilik kazandı ve yayınlandı.
Rousseau modern sistemi övmüyordu aksine modernliğin, zenginliğin insanı aptallaştırdığını ve bencilleştirdiğini düşünüyordu. Ona göre Roma ilk ortaya çıktığında fakir ve gösterişten uzaktı bu durum onu imparator yaptı. Ama zenginliğe ve lükse ulaşması Roma’nın çöküşüne sebep oldu. Sistem özgürlükten bahsediyordu ama Rousseau bu durum için şunları diyordu
“İnsan hür doğar ama her yerde zincire vurulmuştur.” Ona göre doğa halinde bulunan insan bencil ve merhamet duygusuna sahiptir ama modern insan bencillik ile boğuşmaktadır. Bu durum insanda toplum mantığını yok eder. Bu konu için şunları demiştir:
“Geometrisyenlerimiz, kimyagerlerimiz, astronomlanmız, şairlerimiz, müzisyenlerimiz ve ressamlanmız var bolca; ama artık bir yurttaş yok aramızda."
Kısaca Rousseau bizden bir parça ve bizim için siyaset yapan bir insandı.