Kim Bu Shakespeare?
Hemen herkes Shakespeare ismini mutlaka bir yerlerde duymuştur. Bazıları tiyatro oyunlarından, bazıları sonelerinden, bazıları da Kadir Mısıroğlu’ndan dolayı tanır onu. Ancak gerçekte ne kadar tanıyoruz? Bildiklerimiz ne kadar doğru? Gerçekten böyle biri yaşadı mı? Çoğu teorinin doğru olmadığı kanıtlansa da hala revaçta olan birkaç görüş var (adının şeyh pir olduğu ya da gizli Müslüman olduğu gibi deli saçması iddialardan söz etmiyorum). Hangisinin doğru olduğunu bilmek de şu an bizim için imkansız. Belki de Shakespeare’i bizim için ilginç kılan en büyük sebeplerden biri de budur.
William Shakespeare, Holy Trinity kilisesi kayıtlarına göre 26 Nisan 1564 tarihinde vaftiz edilmiş ve doğum tarihi, sadece bu tarihten yola çıkılarak 23 Nisan 1564 olarak tahmin ediliyor. Bu kayıt dışında doğumuna dair herhangi bir belge yok. Zira Shakespeare’in hayatını direkt olarak onunla ilgili kayıtlardan çok, dolaylı yollardan ediniyoruz. Bu da bazı sorulara neden olabiliyor. Bu sorgulamalar sonucu çeşitli teoriler türemiş. Bunlardan en meşhur olanı, Shakespeare’den önce yaşamış bir yazar olan Christopher Marlowe’u da içeriyor. Bir inanışa göre, Marlowe kendini ölü gibi göstererek farklı bir kimlikle tekrar ortaya çıkmış ve William Shakespeare adını almış. Doğruluğu kesin olarak bilinmemekle beraber, pek mümkün de görünmüyor.
1562 yılında, yani 28 yaşında Stratford’tan Londra’ya taşınan Shakespeare hayatı boyunca toplamda 38 oyun, 154 sone ve 2 uzun öykü şiir yazdı. Eserlerinin böyle çok okunmasının en büyük nedenlerinden birisi o güne kadar alışılagelmiş biçim ve içerik kurallarına uymaması ve tamamen orijinal bir şekilde yazarak, biçimden çok içeriği ön plana çıkarmıştır ve onu belki de modern ve postmodern edebiyatta bile hala sevilen biri yapan durumlardan en önemlisi de budur. Yazdıklarıyla, bir nevi modern edebiyatın adeta bir fragmanını göstermiştir. Yani bu kişinin adı gerçekten William Shakespeare olsun ya da olmasın, böyle biri gerçekten yaşadı ve insanlık var olduğu sürece eskimeyecek eserler bıraktı.