Kurak Yaz Kapıda
Geçtiğimiz yıl oldukça iyi yağış alan ülkemizde bu yıl durum tam tersine işliyor.
Mevsim normallerinin üzerinde seyreden hava sıcaklıkları kurak yaz kapıda düşüncelerini hat safhaya çıkarıyor. Bilindiği gibi küresel sıcaklık değerlerinin etkisinin daha belirgin olduğu bu yıllarda kış aylarında yağış alınması tarım açısından son derece hayati bir öneme sahip. Çünkü ekimi yapılan tüm tahıllar kış aylarının bereketli kar ve yağmur sularıyla besleniyor ve yaz aylarında özellikle tahıl üretiminin hasadı yapılıyor.
Küresel ısınma etkisi ile olduğu düşünülen yağış azlığının bir bakıma önümüzdeki yaz ayının kurak geçeceğinin en önemli göstergesi. Ortalama bir kış sezonunda birkaç kez kar yağmasının tarım açısından istenen bir durum olduğunu belirten uzmanlar bu kış sezonunda düşen yağış miktarının geçtiğimiz yıla oranla çok düşük kaldığını ve bunun sonucu olarak ekili alanlardan beklenen verimin alınamayacağını dile getiriyor.
Tohum Ekimleri Yapıldı Fakat Yağış Çok Yetersiz
Her yıl olduğu gibi bu yılda tarlasını eken çiftçiler ekimini yaptıkları bitkinin büyüyebilmesi için gerekli yağışları bekliyor. Geçtiğimiz ayların oldukça yetersiz bir yağış aldığı düşünüldüğünde açığın kapanmasının çok da mümkün olmadığı görünüyor. Ocak ve şubat ayında beklenen yağışlarında görülmemesi durumunda önümüzdeki yaz sezonunun meyve ve sebze yetiştiricileri açısından da pekte parlak geçmeyeceğini gözler önüne seriyor.
Bunun anlamı eğer şubat ve mart aylarında yağış olmazsa yaz aylarında meyve – sebze fiyatlarının da bu durumdan etkileneceği ve zamlarla karşılaşabileceğimizdir. Ülkemizinde %70 ile %80 oranında kuru tarım yapıldığı dikkate alındığında ortaya çıkacak tablonun buğday üretiminde rekoltenin düşmesi ile belirli bir fiyat artışı olacağıdır. Otomatik olarak ekmeğinde bu durumdan negatif etkileneceği kesin. Sonuç itibariyle ocak ayında meteorolojik beklentiler yağış göstermezken tüm beklentiler şubat ayına kaldı.