Mesaj İnsanları
İnsanlar konuşarak anlaşır, mesajlaşarak değil. Bu durumu kimse kolay kolay fark etmiyor. Bundan kaynaklı insanların ikili ilişkilerinde hatta mesajlaşma sistemlerinin grup olarak konuşabilme özelliklerinden kaynaklı gruplar bile etkilenmekte.
İnsanların okuduklarını anlama potansiyelleri birbirinden farklıdır, konuşurken bile zorluklar yaşayabiliyoruz bazen. Siz A demek isterken, karşınızda ki yazıyı B demişsiniz gibi algılıyor ve aranızda ki konuşma çok farklı yerlere gidebiliyor. Mesajlaşırken karşımızdakinin beden dilini görmememiz zaten konuşmaya %60 eksik başladığımızı ortaya çıkarıyor. Hal böyle olunca karşımızda ki bir şeyi yazdığında ciddi miydi, espri mi yaptı, kafası dalgınken mi yazdı anlamıyoruz. Beklenmeyen tepki verdiğimizde karşı tarafta aynı sorunları yaşadığı için tartışmalar ortaya çıkabiliyor.
Özellikle ciddi konuşmaların mesajlaşarak yapılmasına karşıyım. Normal konuşmalarda bile sorunlar yaşıyorken ciddi konuları mesajlaşma üzerinde halletmeye çalışma bir bakıma işin iyi sonuçlar doğurmasını önemsememe gibi gözüküyor.
Zaman derdi ile buluşmaya, sözde vakit bulamıyoruz bazen. Mesaj atarım, direkt mesaj atarım gibi cümleleri hem çok duyuyoruz hem de aynısını yapıyoruz. Gerek var mı? Yok. Konuşmanız gereken kişi ile buluşma ayarlayın, buluştuğunuzda elinizden düşmeyen telefonlara bir kenara bırakın ve
“dinleyin, izleyin, konuşun”. Bunları yaptığınızda aslında konunun çabucak hal olduğunu fark edeceksiniz. Beyninizde şu an ya gerçekten zamanımız yoksa gibi cümleleri duymaktayım. Hemen düşündüğünüz konuya da açıklık getireyim. Görüntülü arayın. Yüzünü, hareketlerini görün karşınızdakinin. Gözlemlerimden her zaman aynı sonuç çıktı.
Mesajlaşma üzerinden işlerini halleden kişiler, gerçek hayatta yüz yüze iletişimlerde zorluklar yaşıyor. Biri ile konuşmayı bırakın, yanına bile gidemiyor çoğu zaman. Özgüven eksikliği yaratıyor durum ve mesajlaşmaya daha da bağımlı hale geliyor kişiler. Kimsenin kendini anlamadığını düşünen insanlar çevremizde artık artmakta. Sebebini hiç düşündünüz mü? Bence çok açık. Mesajlaşırken kendini anlatamıyor ya da anlatıyor karşı taraf farklı bir şey anlıyor, kişimizde kimsenin kendisini anlamadığını düşünüyor. Kişi kendisini tanıtmayı mesaj yoluyla hallediyorsa zaten karşı tarafın anlamasını çok fazla beklememeli. İnsanın derdini anlatması, kendisini tanıtması vb. davranışları da ciddi konu. Çünkü karşısında ki kişi yeni birini tanıyor ve kişimizin farklı özelliği varsa anlamayabilir. Karşısına alıp kendisini tanıttığında, derdini anlattığında karşı tarafın tepkileri ve cümleleri elbet değişecek. Bu bağlamlar dahilinde arkadaşlar mesajlaşmayı ara sıra kenara bırakın ve yüz yüze konuşun!