Her zaman Militarist bir toplum olduğumuzu söyleriz. Bu yazımızı Militarizmin vizyonunu ve ne olduğunu kavramanız için yazıyoruz. Militarizm kelimesi Fransız kökenli bir kelimedir. Politik kökenli bir kelime olan Militarizm sözcüğünü dilimize birebir olarak orduculuk, ya da asker merkezcilik şeklinde çevrilebilir ve yine bu çevirilerden de anlaşılacağı gibi militarizm ordu ve asker merkezli gücün yüksek olduğu düşünce tarzlarını ifade eder. Militarizm sözcüğü ilk defa 1850’li yıllarında Fransa’da askeri bir darbe yapan Üçüncü Napolyon’un (Luis Bonapart, Büyük Napolyo’nun yeğeni) askeri diktatörlüğünü karakterize etmek için kullanıldı. Lakin militarizmin bu olaydan önce olmadığı anlamına gelmez. Militarist düşünce şekli de denilen bu doktrine göre; devlet idaresi de dahil, her türlü mesele ve milli davanın, sadece ordu gücü ile çözülebileceği esastır. Diğer bütün unsurlar, askeri kuvvete ancak yardımcıdır. Bütün hareket ve davranışlar buna göre düzenlenir. Biz Türkler, Persler, Çinliler ve Moğollar gibi çoğu toplum Militarizmi esas almış ve bu düşüncenin yaygın olduğu milletlerden olmuştur. Bir ülkenin militarist olduğunu söylemek için bakmamız gereken yer toplumun askeri mantığı ve askeri değerleri benimsemiş olma derecesidir. Eğer bir toplumda askerler, askeri değerlerini sivil olanlara da kabul ettirmiş ise o zaman bu topluma militarist deriz. Bu aziz vatanımızda militarizmin var olduğunu görebilirsiniz.
Şöyle ki;
•Okulların ve sınıfların duvarlarına asılmış militarist sözler, milliyetçi çizgilerinin hâkim olduğu Türk büyükleri portreleri ve savaş tarihi resimleriyle buralar bir kışla görünümünde. •Maçlarda seyirci kitlesinin çoğunluğuna denk düşecek ve onları galeyana getirecek marşların ve sloganların atılması.
•Onuncu Yıl Marşı, kimi düğünlerin ve toplantıların 'milli' marşı haline getirildi. Bu sivil alanlarda askeri marşlar söylenmekte. Yani alan sivil, ama katılımcılar militarist!
•"Her Türk asker doğar", "Asker milletiz", "En büyük asker bizim asker", "Mevzubahis vatansa gerisi teferruattır", "Güçlü ordu, güçlü Türkiye" sloganlarının toplumdaki geniş ve derin yaygınlığı, militarist zihniyetin var olduğunun kanıtıdır.