Milletlerarası Özel Hukuk
Bu yazımda kısaca her devletin
#hukuk sisteminde bulunan,
#milletlerarası bir hukuktan bahsetmek istiyorum. Aklınıza büyük ihtimal evrensel bir hukuk dalı gelecek ama düşündüğünüz gibi değil. Milletlerarası özel hukuk, her devletin iç yapısında bulunan bir hukuk. Kısaca Türkiye ile Almanya’nın bu hukuku birbirinden farklı. Zaten bu hukuk, bildiğimiz hukuk yapılarından ayrılıyor. Hukukun dallarında
#yaptırım bulunur. Yaptırım aklınıza gelecek
#cezai olaylardır.
Çoğumuz hapis cezası, tazminat gibi durumların aslında ceza olduğunu düşünürüz. Ancak bunların hepsi hukuk yaptırımlarıdır. Tazminat ve hapis cezası aynı hukuk dalı içerisinde değildir. Birbirlerinden çok farklı yaptırım türleridir. Diğer bir yandan milletlerarası hukukta yaptırım bulunmuyor. Kısaca hiçbir esası yok. Hukukta esas ise içeriktir. Bu hukuk sistemi sadece yol gösterir ve hangi hukuk sisteminin uygulanacağını bize söyler. Bu duruma örnek verirsem daha iyi anlaşılacak. Almanya’ya gittiniz, bir İspanyol ile evlendiniz. Aradan 2 yıl geçti ve bir çocuğunuz oldu. Bir zaman sonra ise birlikte Türkiye’ye döndünüz ve şiddetli geçimsizlikten kaynaklı boşanma davası açtınız. Bu davada nafaka gibi durumlar bulunmakta. Peki Türkiye’de bulunan hukuk sistemine göre mi dava yürütülecek yoksa Almanya’nın hukukuna göre mi? Şu an çoğunuzun tabii ki Türkiye dediğini duyar gibiyim. Sonuçta dava Türkiye’de olmakta ve hukuk sistemimiz var. Ama durum düşündüğümüz gibi olmuyor. İşte bu noktada hakim, Türkiye’nin milletlerarası özel hukuk kitabını açıyor ve yabancı olan durumları araştırıyor ilk olarak. Burada yabancı olan birçok durum var. İlk olarak eş İspanyol, çocuğun hangi ülke vatandaşı olduğu ayrı bir konu. Evlilik Almanya’da gerçekleşti. Yabancı olan durumlar anlaşıldıktan sonra bunlar arasında ağırlık noktası belirlenir. Milletlerarası özel hukuk kişileri korumak için ortaya çıkmışsa da temel yapısı olarak ilk olarak devletleri düşünür. Daha sonra kişilerin vatandaşlık hakları gibi kavramlara odaklanır. Burada ne demek istiyorum hemen örnek ile açıklıyorum. Şimdi iki erkek Hollanda vatandaşı Türkiye’ye geldi ve evlenmek istiyor. Önceki örnekten kaynaklı büyük ihtimal evlenebilirler gibi düşüneceksiniz. İki Hollandalı her ne kadar Hollanda hukukundan yararlanacak gibi dursa da, milletlerarası özel hukuk bu durumda devleti koruyacaktır. Türkiye’de böyle bir şey mümkün olmadığı için Hollandalılar evlenemeyeceklerdir.
Milletlerarası hukuku kısaca anlatmaya çalıştım dilerim beğenmişsinizdir. Yazımı beğendiyseniz "Beğen" butonuna basmanızı dilerim. Bir sonraki yazımda görüşmek üzere, esen kalın.