Mobing/ İş Yaşamında Kâbus
Yaşamın devamını sağlaması bakımından kişinin bir işte çalışması ve buradan elde ettiği kazançla geçimini sağlaması gerekiyor. Ancak Mobing yani iş yerinde gerçekleşen zorlayıcı etkenlerle çalışma hayatının bir anda kâbusa dönüşmesi işten bile değildir. Günümüz koşullarında belirli yasalar çerçevesinde Mobingin kanunen suç olduğunu hemen belirtelim.
Her şeyden önce kişinin yaşam kalitesini son derece olumsuz yönde etkileyen işyerinde mobbing birçok şekilde ortaya çıkabilmektedir. Gerek özel sektör gerekse kamu kuruluşlarında kendini gösterebilen mobing çalışanın sosyal yaşantısını da aynı şekilde negatif etki altına almaktadır. Dolayısıyla Mobbingin psikolojik etkisi ile kişi işyerinden ayrıldıktan sonra bile olumsuz etkileri normal yaşantısında bile hisseder.
Mobing Neyi Hedefliyor?
Nasıl ortaya çıkarsa çıksın belirli bir hedefi bulunan mobing neyi hedefliyor? Sorusunun yanıtı söz konusu iş yerinde çalışanın tek başına bırakılması, yalnızlığa itilmesi ve bunların etkisi ile işten ayrılmasını sağlamak olarak tarif edilebilir. Konuyu maddeler halinde incelemek gerekirse;
• Çalışanı mutsuz etmek
• İşyeri ortamında kişiye duyulan güveni sarsmak
• Çalışandan bilgi saklanması
• Yetkilerini kullanamaz hale getirmek
• Benlik duygusunu zedelemek
• Huzursuzluk utanç ve korku gibi duyguların artışını sağlamak
Depresyon, panik atak ve hatta kalp krizi gibi ciddi sağlık sorunlarına yol açabilen mobing etkileri ile baş etmek için kişi psikolojik tedaviye dahi ihtiyaç duyabilmektedir. Ülkemizde 2011 yılında düzenlenen çalışanlara yönelik koruma hükümleri çıkarılmış ve bu yönde yasal prosedür oluşturulmuştur. Bu çerçevede mobing yapıldığını kanıtlayan kişiye bir takım hukuki haklar tanınmış ve işverenden maddi-manevi tazminat talep etme, uygulanan mobingi iş akdini tek taraflı fesh etme gibi hakların tanzimi için dava açabilmektedir.
Ayrıca bu davada elinizi güçlendirmesi için işverene mevcut durumun düzeltilmesi için yazılı talepte bulunabilirsiniz. Bunun dışında iş yeri arkadaşlarınızın olaya şahitlik edebilmesine olanak sağlayacak şekilde toplum içerisinde işvereni uyararak ileride lehinize şahitlik edilmesine imkân sağlayacak delillerin oluşmasını sağlamak gibi bir takım ilave davranışlar gerçekleştirilebilir.