Nükleer Enerjinin Artı ve Eksileri!
1986 yılında
#Çernobil nükleer santralinde çıkan yangın başta Türkiye olmak üzere onlarca ülkeyi aynı anda etki altına almış binlerce insan hayatını kaybetmiş ve doğal yaşam telafisi olmayan büyük bir hasara uğramıştı. 10 günden fazla süre uğraşılmasına rağmen nükleer santraldeki yangının kontrol altına alınamayacağı anlaşılınca yüz binlerce ton toprak ve betonla üstü kapatılarak bölgede yaşayan halk başka bir yere tahliye edilmişti.
2016 Yılında Fukişima Nükleer Santral Kazası
Yakın zamanda Japonya’nın
#Fukuşima nükleer santralinde yaşanan 7,3 lük deprem sonrasında meydana gelen sızıntı yine haftalar boyunca kontrol altına alınamamış ve Japonya gibi teknoloji devi bir ülkeyi çok zor durumda bırakmıştı. Üstelik trajedinin boyutu o kadar büyüktü ki Japonya devlet başkanı nükleer santralde sızıntıyı kontrol altına almaya çalışanlardan gözyaşları içerisinde çalışmalara devam etmelerini ve Japon halkı için ölmelerini rica etmişti. Bu ricayı kırmayan çok sayıda itfaiye görevlisi ile nükleer uzmanın hayatını kaybettiği bu facianın üzerinden sadece 2 yıl geçti.
Avrupa Karşı Fakat Nükleer Santralleri Çalışmaya Devam Ediyor
Şu an için her ne kadar karşı gibi gözükseler de Avrupa birliği ülkeleri arasında çok sayıda devlet halen bu nükleer santralleri kullanarak elektrik üretmeye devam ediyor. Aslında bunun oldukça basit bir nedeni var. Nükleer güçten faydalanarak elektrik üretmek oldukça ucuz ve diğer yatırımlara göre oldukça kolay hayata geçirilen bir yöntem. Bunun yanı sıra nükleer santrallerin ekonomik ömrünün de diğer üretim alternatifleri olan
• HES (Hidro elektrik)
• RES (Rüzgâr Enerjisi)
• TES (Termik Santral)
• GES (Güneş enerjisi Santralleri)
• DES (Doğalgaz Elektrik Santrali)
gibi santrallerden çok daha uzun olması nükleer santrali cazip kılan bir diğer faktör olarak karşımıza çıkıyor. Bu nedenle Nükleer enerji kullanan ülkeler bundan vazgeçemiyorlar. Sonuç itibariyle artısı ve eksisi ile değerlendirildiğinde nükleer enerji bir yandan çok korkulan fakat diğer yandan vazgeçilemeyen bir yöntem.
#nükleerenerji #elektrik