Önemli bir gün; 21 MART
21 Mart yani ilkbahar mevsiminin başladığı gün yaklaşıyor. Bu tarih hem coğrafi açıdan hem de kültürel açıdan öneme sahiptir. 21 Mart baharın geldiğini müjdeleyen gün olduğundan dolayı Orta Asya’da yaşayan Türklerden beri gelen bir gelenekle her yıl bu gün nevruz adı verilen kutlamalar yapılır. Bu önemli günü biraz yakından inceleyelim.
Coğrafi açıdan ele alacak olursak 21 Mart yani ilkbahar ekinoksu birçok özelliğe sahiptir. 21 Martta dünyada gece ve gündüz süreleri birbirine eşit olur; 12 saat gündüz, 12 saat gece yaşanır. Güneş ışınları artık Kuzey Yarım Küre’ye dik düşmeye başlar ve Kuzey Yarım Küre’de gündüzler gecelerden uzun olmaya başlar. Güney Yarım Küre’de ise bu durumun tam tersi olarak geceler gündüzlerden uzun olmaya başlar ve 21 Mart Güney Yarım Küre’de sonbahar başlangıcıdır. Bu tarihten itibaren Kuzey Kutup Noktasında 6 aylık gündüz başlarken Güney Kutup Noktasında ise 6 aylık gece başlar. Ve bu tarihte gölge boyu ekvatora sıfırdır.
Coğrafi açıdan bu kadar etkiye sahip bir tarih kaçınılmaz olarak kültürü de oldukça etkilemiş. 21 Mart baharın gelişini müjdelediği için hem Türkiye’de hem de dünyada çok eskiden beri coşkuyla kutlanmaktadır. 3000 yılı aşkın kutlanmakta olan Nevruz Pers kökenli bir kutlamadır. Nevruz kelimesinin kökeni Farsçadan gelmekte olup yeni gün anlamına gelmektedir. (Nev: yeni + ruz: gün=nevruz) 21 Martta ağaçlar çiçek açmaya, topraklar yeşillenmeye, kuşlar geri dönmeye ve de havalar ısınmaya başlar yani kısaca beklenilen ilkbahar gelmiş olur. Bu yüzden çok eskiye dayanan bir gelenekle her yıl 21 Martta baharın gelişi için kutlamalar yapılır. Her milletin kendi kültürü ile özdeşleştirilip kutlanan Nevruz Bayramı, Türklerde de köklü bir geçmişi olup çeşitli adetlerle kutlanmaktadır.
#ilkbahar #nevruz #bayram #21mart #pers #ekinoks