Osmanlı Tokadı
Osmanlı zamanında ordu çeşitli birliklerden oluşurmuş. O birliklerden biri de tokatçı birliği imiş. Tokatçı denilen askerler devşirmelerden oluşur ve gayet iri yapılı, iri elli kişilermiş. Bunların özel çalışma salonları varmış. Salonlarda mermerden yapılı olan büyükçe kolonlar varmış.
Tokatçılar bu mermer kolonları tokatlayarak ellerinde nasırlı bir Katmanoluşturur ve vuruşlarını kuvvetlendirirlermiş. Savaş sırasında ordunun en arkasında bulunur savaşın sonlarına doğru hızla savaş alanına girer ve bitkin durumda olan düşman askerlerini tek tokat darbesiyle yerle bir ederlermiş.
Tokat attıkları kişinin yüzünü içeri çökertir ve beyin kanaması geçirmesine sebep olarak öldürürlermiş. Bu bilgilere yakın zamanda arkeolojik kazılar esnasında ulaşılmıştır. Yapılan araştırmada kafatası beyne doğru göçmüş insan iskeletleri bulunmuş ve araştırmaya koyulmuştur. Araştırma sonucunda bu sonuca neden olan unsurun Osmanlı’daki Tokatçı Birliğinin sebep olduğu öğrenilmiştir.
Daha önce Tokatçılar hakkında bilgi sahibi olunmasına karşın bu durum araştırmacıları çok şaşırtmış ve daha derin araştırma yapmaya itmiştir. Araştırma sonucunda ölümün kafatasına yapılan ilk vuruş ve boyna yapılan ikinci vuruş neticesinde geldiği ve bu neticede kafatası ve boynu kırılmış düşman askerlerini bulabildikleri sonucuna ulaşmışlardır.
Osmanlı Tokadının 4.Murad döneminde ortaya çıktığı, tokatı atan ilk kişinin Sadrazam Hafız Paşa olduğu rivayet edilmektedir..