Piktogram Nedir?
Piktogram; bir eşyanın, kavramın, nesnenin, fiilin resmedilme yoluyla temsil edildiği sembollerin her biridir. Yani görsel bir anlatım şeklidir. Latince’den gelen pict- (boyamak, resim yapmak) kelimesinden türetilmiştir. Kavram olarak tanımasak da aslında günlük yaşantımızda sürekli olarak kullanırız piktogramı. En yaygın kullanıldığı yer olarak trafik levhalarını örnek verebilirim. Trafiği düzenleyen, uyulması gereken kurallar siz yolda giderken size sadece görsel olarak bildirilir. Yani özetle piktogram sembol demektir.
Piktogramın Tarihi
Tarihe baktığımızda ilk ortaya çıkan yazıların semboller kullanılarak oluşturulduğunu görürüz. Örneğin Mısırlıların kullandığı hiyeroglifler ve Sümerlerin kullandığı çivi yazısı sembollere dayanmaktadır ve sembollerin temsili çizimler olduğu yazı sistemleri de piktografi olarak adlandırılmıştır. Hatta daha da geriye gidecek olursak, piktogramın MÖ 5000’li yıllarda Antik Çin tarafından kullanılan ideogramlara kadar uzandığını görebiliriz. İdeogram, piktograma oldukça benzer bir kavramdır ama adı üstünde, belli bir ideolojiyi, fikri anlatır. İdeogram ve piktogram, birbirine karıştırılması olası kavramlardır ancak ideogram soyut bir fikri anlatırken, piktogram daha somut olan nesneyi, kavramı, fiili ifade etmektedir. Sonralarda ideogram ifadesi de yerini logogram ifadesine bırakmıştır.
Günümüzde Piktogramın Kullanımı
Günümüzde piktogramlar hala Amerika ve Afrika’daki gelişmemiş bazı toplumlar tarafından ana yazı aracı olarak kullanılmaktadır. Çağdaş toplumlar ise, kullandıkları dilden ayrı olarak, bunu basit ve temsili bir araç olarak kullanmaktadır. Farklı dillere, farklı coğrafyalara, farklı kültürlere ait olan insanların anlaşabilmesini sağlayan dil ötesi bir araçtır. Yaş, cinsiyet farketmeksizin herkes rahatlıkla anlayabilmelidir. Bu nedenle trafik işaretleri ve benzer piktografik materyaller genellikle en üst düzey anlaşılabilirlik bakımından, evrensel standartlar olarak kabul edilirler. Piktogramların belli sınırları yoktur, herhangi bir şekilde, renkte ve boyutta olabilirler. Önemli olan, sembollerin anlaşılır, sade ve evrensel olmasıdır. Evrensel niteliği taşıyabilmesi için ise her ülkede aynı olmaları gereklidir.