Sosyal Medya Ulusu
Yeni bir ulus ortaya çıktı sosyal medya üzerinde. Tüm sosyal medya kullanıcıları artık sözleşme dahilinde sosyal medya yurttaşı ve sosyal medya ise bir bakıma devlet.
Ulus belirli sınırlar dahilinde ortak kültüre, dine, dile sahip olan insanlar topluluğudur. Ulusta ki her bireyin aralarında ki toplum sözleşmesi dahilinde devlet ortaya çıkmakta ve burada egemenlik ortaya çıkmakta. Devlette yaşanan düzensizlikler yurttaşları etkilemekte ve yurttaşlar buna karşı gelmektedir. Peki sosyal medya ile bunun ne alakası var? Sosyal medyaya kayıt olurken bilgilerinizi veriyorsunuz ve sözleşmeyi okudum kabul ediyorum kısmına tıklıyorsunuz. İşte her şey bu noktada başlıyor artık siz sosyal medyanın kullanıcısı haline geliyorsunuz. Kabul ettiğiniz sözleşme sosyal medya kuralları, zaman içerisinde değişime uğramış kullanıcıları daha rahat kullanabilsin diye geliştirilmiş maddelerden ibaret. Tanıdık geldi mi?
Tam olarak anayasalara benziyor. Devlette doğar doğmaz anayasayı kabul etmiş olursunuz, çünkü siz değil ebeveynlerinizin devlete giderek bilgilerinizi verir ve devletin vatandaşı olursunuz. Büyüdükçe devletin kurallarına uyar ve ona göre yaşarsınız. Uymadığınız takdirde hukuki yaptırımlar uygulanır.
Sosyal medyada büyümeniz ilk girişteki profilinizi oluşturmanızla başlıyor. Kendinize profil oluşturuyorsunuz, profilinizi her gün daha iyi gözükmesi için güncelliyorsunuz. Güncellemeyi ise sosyal medya kuralları dahilinde yapıyorsunuz eğer yasak olanları yaparsanız, burada da yaptırımlar ile karşılaşırsınız. Ulusların kültürleri, dini, dili ve tarihi var dedik. Sosyal medya kullanıcıları aralarında belirli kültür yapıları ve dil oluştururlar. Ana dillerini sosyal medya kültürüne göre değiştirir ve kullanırlar bu durumda artık küreselleşmeye başladı.
Kullanıcılar arasında ortak yapılan hareketler vardır örneğin; Instagram’da hikayeler kısmında çoğu kişinin aynı yapı içerisinde birbirlerine özenerek çektikleri fotoğrafları ve videoları görmüşsünüzdür. Ulusta ise ebeveynlerimizin, çevremizin ve toplumun örf ve adetlerine özenir onlar gibi davranırız. Durum ne kadar benzer! Devletin belirli sınırları vardır. Sosyal medyanında bir bakıma belirli sınırları var ve diğer sosyal medyalara göre “dış egemenliğe” sahip dış egemenliğin olduğu yerde iç egemenlikte söz konusudur.
Kullanıcılara yanlış gelen şeyler, eleştiriliyor ve sosyal medya yöneticileri tarafından değiştiriliyor. Geriye sadece sosyal medya yöneticilerinin kullanıcılar tarafından seçilmesi kaldı bunun da gelecekte olmayacağını kim iddaa edebilir? Hayatınızın her noktasında olan sosyal medyanın yöneticilerini siz seçmelisiniz Sosyal Medya Ulusu!