Sosyal Paylaşımı Abartmadık Mı?
Gün geçmiyor ki yeni bir sosyal paylaşım platformu açılmasın. Milyonları başına toplayan Facebook, İnstagram veya Twitter gibi platformları sizce abartmadık mı? Bu hesapları açıp birde çaldırmalar, sahte paylaşımlar birbirini beğeni yarışına tutanlar, takipçilerini arttırmak için para karşılığı sahte beğeni ve takipçi satın alanlar, lar lar lar böyle liste uzayıp gidiyor. Çok değerli vakitler bilgisayar başında geçip duruyor. Herkes bir ünlü sözü paylaşıp arkadaşlarının beğenmesini istiyor. Hele birde tuhaf yüz hareketleri ile selfie çekip paylaşanlar ne kadar komik duruma düştüklerinin farkına bile varamıyorlar.
İnternet ticaret açısından veya ekmeğini bilgisayar başında geçirmek zorunda olanlar için elbette büyük nimet. Fakat bunların dışında sırf vakit tamamlamak için bu platformları adeta sabahtan akşama kadar ikamet edinen ve bazen yemek yemeye fırsat bulamayan insanlara ne demeli? Facebook bugün için 1 milyarın üzerinde üyesi bulunan bir platform. Dünya nüfusu yaklaşık 8 milyar. Bu durumda 1 milyar kişiyi Facebook’a çıkarsak, diğer platformlar Instagram ve Twitter’ın da 2 milyar olduğunu düşünürsek geriye kalıyor 4 milyar insan. İyide herkesin bilgisayar başında olduğu dünyada kim üretecek, kişisel düşüncelerini saklı rumuzlar arkasından açıklayan bir topluma giden yolda akla şu soru geliyor. Bilgisayar başında mı ölmek istiyoruz?
Neredeyse Hayatını Kaybeden Üyeyi Getirip Platforma Defnedecekler
Belirli bir katılım gösterip yoğun paylaşım yapan üyeler arasında zaman zaman hayatını kaybedenlere mevlit okutma, anma törenleri vs bir sürü acayip etkinliğin yaşamımıza kattığı psikolojik travma ruhen çöküş içinde olduğumuzu gösteriyor. Tabii ki internet çok faydalı ve bilinçli kullanıcılar açısından işe yarar bir algoritma. Fakat her şeyde olduğu gibi abartmayı seven insanımız bu alanda bir numara. Hatta işin boyutu öyle bir hal aldı ki neredeyse hayatını kaybeden üyeyi getirip platforma defnedecekler.
Çıkıp arada etrafına bakınmaya bile üşenen, bilgisayar başında yaşamını dijital entegrasyona adayan, üretmek ve bilinçlenmek varken tüketim zincirinin reklam istasyonu olan tanıdıklarınıza şunu aktarmamız gerekiyor. “internetten her şey için faydalanın, fakat onun sizi esir almasına veya sömürmesine izin vermeyin”. Elle tutulur bir şey üretmeden sosyal paylaşım platformlarındaki adınızla sizleri hiç kimse hatırlamayacak. Hatta sizi yakından izlediğini düşündüğünüz takipçileriniz bile. Esen kalın