Talesemi Minör Olabilir Misiniz?
Kendini fark ettirmeyen hastalıklar sıralamasında belki de ilk sıralarda
#talesemi geliyor. Oldukça yaygın görülen Talesemi (Akdeniz anemisi)
#majör ve
#minör tanımlaması ile 2 çeşidi bulunan bir hastalık. Kansızlık olarak da bilinen ve tıbbi olarak genetik hastalıklar sınıfında sayılan Talesemi maalesef çok uzun yıllar farkına varılmadan ufak tefek belirtilerle kendisini gizleyebiliyor. Belki aklınıza
"farkına varılmadığına göre bir zarar vermiyor" gibi bir düşünce gelebilir. Ölümcül olmayan Talesemi rahatsızlığının özellikle Majör olarak adlandırılan çeşidinin farkına varılmaması imkânsız. Çünkü ilik tarafından kan üretilmediğinden dışarıdan kan alınması gerekiyor ve maalesef bu ömür boyu sürüyor.
Talesemi Anne veya Babadan Geçiyor
Kalıtımsal bir
#hastalık olması nedeniyle dışarıdan alınmayan Talesemi olan bir kişinin anne veya babasında bu rahatsızlık mutlaka bulunuyor. Dolayısıyla belli bir tetkik sürecinden sonra kişide talesemi çıktığında kişinin ebeveynlerinden birinin mutlaka Talesemi taşıyıcısı olması gerekiyor. Talasemi Majör bulunan bir kişi zaten yaşamına başladığı ilk 3 aydan itibaren bu rahatsızlığın getirdiği komplikasyonlarla kendini belli ediyor. Kendini gizleyen ise Talesemi Minör’dür. Özellikle hastada halsizlik ve çok çabuk yorulma hissi yaratan bu rahatsızlık kanda demir eksikliği olarak görüldüğünden genellikle farklı nedenler düşünülerek ayrıntılı tetkik yapılmaz ve demir ilavesi verilerek normal yaşantısına devam eder.
İki Talesemi Taşıyıcısı Evliliğinde Çocuklarda Görülme Olasılığı %25
Çiftlerin evlenirken yaptırmaları istenen tetkiklerde mutlaka Talesemi bulunur. Çünkü eğer iki talesemi taşıyıcısı evlenirse çocuklarında Talesemi Majör görülme riski %25 oranındadır.
Bu nedenle evlilik yolunda olanların mutlaka bu önemli testi yaptırmaları gerekiyor. Elbette mutlu bir yuvanın önünde engel değil fakat ileride karşılaşacakları tabloyu dikkate alarak bir takım tıbbi öngörüde bulunmaları açısından hastalıklarının farkına varmaları hayati önem taşıyor. Hali hazırda talesemi Minör tıbbi ilaçlar ile takviye edilebiliyor ancak maalesef Majör için kesin bir tedavi yöntemi bulunmuş değil.