Tarih öğretmeni paradoksu; Tespit mi Tesadüf mü?
Okullardaki müdür ya da müdür yardımcılarının ekseri Tarih öğretmeni oldukları şeklinde bir tespit var… Yalnızca tespiti yapana özel midir bu durum diye düşünüp durdum ve bayağı kafa yordum. Sonra, mezun olduğum kendi lisemi düşündüm; hem okul müdürümüzün, hem müdür başyardımcımızın hem de müdür yardımcılarımızdan birinin Tarih öğretmeni olduğunu hatırladım. Hatta fark ettim desem, belki de daha doğru olur. O zamanlar, buna pek pek de dikkat etmemişim.
Daha sonra, işi biraz daha genişletip biraz da araştırma yapmaya başladım. Yaşamakta olduğum şehrin il ve ilçe milli eğitim müdürlerini, yardımcılarının isimlerini listeledim, internet üzerinden teker teker… Çıkan sonuç, oldukça ilginçti. Gerçekten de toplamda bir oranlama yapıldığında, gerek müdürlerin gerekse müdür yardımcılarının azımsanmayacak sayılar ile Tarih öğretmenleri tarafından oluştuğunu gördüm.
Hatta bizzat yaşadığım ilçenin milli eğitim müdürü dahi Tarih öğretmeni çıktı.
Daha sonra, bir hamle daha ileri gittim ve bu tespitin acaba gerçekten de geçerli olup olmadığını, eğer geçerli ise fark etmiş ve bu farkındalığı bir şekilde insanlara yansıtmış başka birilerinin de var olup olmadığını merak ettim. Elbette ki; ülkenin dört bir yanında yaşama ihtimali bulunan ve hiç tanımadığım insanların ne düşündüğünden haberim olamazdı. Ben de fikirlerini insanlara aksettirebilecek kişiler içinde araştırma yaptım ve kitaplar ile sinema filmlerine ve televizyon dizilerine el attım. Sonuç gerçekten de şaşırtıcıydı!
Tespit edebildiğim sayısız örnekten, yalnızca herkesçe bilinmesi en muhtemel olan birkaçını paylaşmayı uygun görüyorum ve yeterli de olacağını düşünüyorum. Birinci örnek, herkesin çok iyi bildiği Hababam Sınıfı’nın "Mahmut Hoca"sı; Münir Özkul’un hayat verdiği karakter, otoriter bir müdür yardımcısı ve Tarih öğretmeniydi. İkinci örnek, 2002 ile 2006 yılları arasında yayınlanan ve çok sevilen Hayat Bilgisi isimli dizinin "Afet Hoca"sı; Perran Kutman’ın oynadığı otoriter ve idealist karakter de Tarih öğretmeniydi. Üçüncü Örnek, 2013 yılında yayınlanan ve yabancı bir diziden uyarlanan 20 Dakika isimli dizinin üstün zekâlı öğretmeni "Ali Halaskar"ı; İlker Aksum’un canlandırdığı ve müthiş dehası ile tanınan karakter de yine bir Tarih öğretmeniydi!
Sanırım söz konusu tespitin tesadüf olduğu iddiası ya geçersiz ya da çok büyük bir tesadüfler zincirinin halkalarını oluşturmuş durumdalar. Peki, ya sizce?