Umut Tacirliği
Eskilerini unutamadan ne yazık ki bir yenisi ekleniyor. Dolandırıcılık; hayatımızdan hiç eksik olmadan gün geçtikçe artarak ve boyut değiştirerek devam etmektedir. Normalde bu tip haberlerden herkesin ders çıkarıp bu tarz dolandırıcılıklara kanmamaları gerektiğidir.
O kadar çok örnek var ki Jet Fadıl vardı bir zamanlar. Hatırlayanlar vardır aranızda jet sürücü kursu, jetkent sitesi, jetpa, hiç yapılamayan yerli otomobil, caprice gold Bayrampaşa vs. projeleri ile defalarca birçok vatandaşı dolandırdı. Daha sonra Galata köprüsünü satan Sülün Osman çıktı. Ve titan saadet zinciri ile Kenan Şeranoğlu’nu tanıdık.
Günümüze gelirsek çok taze iki sene önce ortaya çıkan 27 yaşında ki Mehmet Aydın bilgisayar yazılımcısıyım diyerek sanal bir oyun kurdu ve bu oyun için 200 bin TL yatırana aylık 50 bin TL kazanç vaadiyle Çiftlik Bank’ı kurdu. Bu oyunuyla yaklaşık 78 bin kişiyi 511 milyon TL alarak dolandırdı.
Hepsinin de ortak bir dolandırma şekli vardı. UMUT verme, umut vererek insanların ellerinde az da olsa birikimlerini alıp dolandırdılar. Yazımında başlığı olan umut çok güçlü bir aldatma aracıdır. İnsanlara umut satıp insanların basiretsizliğinden faydalanarak seni kolay yoldan zengin yapacağım diyorlar ve buna defalarca inanan bulmak çok kolay. Sayının sürekli artması da bu tespitimi ispatlıyor. Ben buna umut tacirliği diyorum. Belki işsizlik, gelecek kaygısı, eğitimsizlik ne derseniz deyin kenarda biraz birikimin varsa bu hayale kapılman an meselesi.
Bu durumlarda şunu düşünmek lazım. Ben emek harcamadan kolay yoldan para kazanmanın peşine neden düşeyim? Bu kazandığım paradan bana hayır gelir mi? Elimizi önce biz vicdanımıza koyalım ki başkaları gelip o vicdanımızla oynamasınlar. Gerçekten dikkatli olalım. Ve ben asla kanmam bu tür oyunlara gelmem demeyelim. Sadece şunu düşünelim. "Emek olmadan yemek olmaz." diyerek yazımı sonlandırıyorum. Sevgiyle kalın.