Yalanı Anlamanın 5 Yolu!
Karşınızdaki insanı anlamak kolay. Söylemediklerini ya da çarpıtarak söylediklerini anlamak ise her zaman kolay değil. Muhatabınız çelişkili konuşuyorsa, tedirginse, beden dili şüphe çekiciyse durumla ilgili düşünmeniz gerekebilir. Yalanı anlamanın yolları uzmanlar tarafından açıkça çiziliyor. Yalan tespit etme alanında uzmanlaşmış ajanlar ve daha pek çok profesyonelin ortak görüşü olan taktikleri birlikte inceleyelim...
-
Tutarsızlıklar dikkat çekicidir. Karşınızdakine bir soru sorun. Her şeyden önce bunun normal bir durumda ne denli tutarsız olabileceğine yoğunlaşın. Neden sonuç ilişkisine dikkat edin. Uyuşmayan noktalar sizi hikayedeki yalana doğru götürür.
-
Kişinin normal hâlini hatırlayın. Dürüstlüğü kaybetmenin en ilginç tarafı rutinin dışına çıkmaktır. Bu göstergeyi fark etmek için insanları normal zamanlarında da gözlemleyin. Normalde gayet sakin olan biri şimdi gergin tavırlar sergiliyorsa, bunun temelinde farklı bir sebep olabilir.
-
Şaşırtıcı sorular yöneltin. Yalanı anlamanın en iyi yollarından biri sorularla ters köşe yapmaktır. Çünkü kimse Pinokyo değil ve gerçeği çarpıtınca burunları uzamayacak. Yalanı görmek için sizin o kişilere dikkatlice yaklaşmanız lazım. Hiç beklemedikleri anda sürpriz sorular yöneltin ve onları tuzağa düşürmeyi deneyin.
-
Beden diline öncelik verin. Yüzü gölgeleniyor mu? Konuşurken insanın mimikleri istemeden de olsa ele verici özellikler taşır. Gizlenmiş duygular saniyelik de olsa kişinin yüzüne yansır. Suçlu olan biri masum rolüne bürünse de suçlu ifadesi yüzünde belirir. Önemli olan o kısacık anı yakalayabilmektir.
-
Yalan detay ister. Birine basit bir soru sorun. Cevabı basit olacaktır. Fakat neredeydin diye sorduğunuz biri size detaylı olarak gittiği yolu, yolda gördüğü sokak köpeğini ve benzer pek çok detayı hızlıca anlatıyorsa bu işlenmiş bir yalan olabilir.
#yalanıanlamanınyolu #yalanıanlamanınyolları #tutarsız #anormal #sorusor #bedendili #detay