Kendinize "Bir dahaki sefere bunu da yapmayacağım , şu tutuma karşı daha farklı tutumlar sergileyeceğim , bir dahakine böyle karşılık vermeyeceğim veya ben mesleğimde bunu yapmayacağım..." gibi cümleler kurmuşsunuzdur öyle değil mi ? Peki bu yasaklar işledi mi size ? Çocuklara karşı da bu şekilde yasaklar koymak çoğu zaman işlemiyor.Hatta toplumlar yasak denilince "Yasaklar çiğnenmek için vardır." karşılığını veriyor size.Oysa kurallar toplumun düzenli işlemesini sağlıyor.Sınırlarını bilen bir toplum refah düzeyinin gelişimini destekler.Güçlü toplumlar kurallara seve seve uyar.Kişisellikte de bir düzen , güç getiriyor kurallar fakat yasaklar değil.
Bu da demek oluyor ki insanlar kendilerine yasaklar koymak yerine prensipler edinmeli.Kendinize koyduğunuz yasaklar çoğu zaman işlemez ama edindiğiniz prensipler sizi ilkeli insanlar yapar.Duygusal insanlar için prensiplerine sahip çıkmak zor olsa da kendinize dahi prensipli olmanız gerekiyor kimi zaman.Bu dirayet sizi güçlendirir size duyulan saygıyı da artırır.
Prensip size zarar verecek ya da yanlış olan şeylerin verdiği hazza karşı gösterilen sabırdır.Esasen güçlü bir duruş için kazanılması gereken bir olgunluktur prensipli olmak.