YKS ve TYT Nedir?
Bilindiği gibi yeni eğitim sistemi iki farklı türde üniversiteye geçiş sınavı öngörüyor YKS ve TYT nedir? Sorularına yanıt aradığımız makalemizde sizlere bu yeni sistemi tanıtmaya çalışacağız. Öncelikle şunun bilinmesinde fayda var ilk oturum olan TYT (Temel Yeterlilik Sınavı) son derece önemli ve YKS ( Yüksek Öğretim Kurumları Sınavı) için zemin oluşturuyor. TEOG sınavının kaldırılması ile birlikte Liselere geçiş sistemi değişmesinin ardından üniversiteye Geçiş Sistemi'nin de revize edildiği yasal düzenlemeler çerçevesinde üniversite sınavı artık iki aşamalı olarak gerçekleşecek.
TYT İlk Oturumda Sabah Ve Öğlen Sonrası Toplam 160 Soru Sorulacak
Toplamda 160 sorudan oluşan yeni sistemde sabah ilk oturumda Türkçe-Matematik öğleden sonraki bölümde ise Sosyal bilimler ile Fen bilimlerinden her bölümden 40 soru olmak kaydıyla TYT sınavı tamamlanmış olacaktır. TYT son derece önemli çünkü öncelikle YKS ye girebilmek için ilk oturuma katılmış olunması şartı aranmaktadır. Bu durumda şöyle bir sınav kronoloji izlenecektir;
• Türkçenin doğru kullanımına yönelik gelişiyor. Cümle kurma veya kendini ifade etme noktasında Türkçeye uygunluk aranıyor. Ayrıca imla kurallarına riayet farklı bir değerlendirme olacaktır.
• Temel Matematik testinde kavramların kullanım becerisi ve yeteneği ile günlük yaşantıda matematiğin kullanılabilme kapasitesi ölçülmektedir.
• Sosyal bilimler testi içerisinde Coğrafya, Hayat Bilgisi, Din kültürü, Felsefe ve Tarih bölümleri yer alıyor.
• Fen Bilimleri bölümünde Kimya, Biyoloji ve Fizik derslerinden konular sınav soruları olarak karşımıza çıkıyor.
Özellikle TYT bölümünün çok önemli olmasının başka bir nedeni Matematik ve Türkçe sınavından elde edilecek neticelerin tüm puanlamada %40 oranında baz alınması. Yani bu bölümden alınan oran diğer tüm bölümlerdeki %60’lık dilim göz önüne alındığında oldukça değerli.