Yunan Mitolojisinin İnsanlık Üzerindeki Etkileri
Antik Yunan döneminden bize sadece bir avuç batıl inanç ve uydurma tanrılar ve olaylar kalmadı. Antik dönemde oluşan birçok düşünce, felsefe, mimari yapı, düzen bu dönemden sonraki zamanlarda da etkisini göstermeye devam etti. Günümüz Batı felsefesi bile hala Antik Yunan döneminde yaşamış ünlü filozoflar olan Platon ve Aristoteles’in düşüncelerinin izlerini taşır. Bugünkü idealist/materyalist ya da dini/seküler gibi tartışmaların temelinde bile bu filozofların düşüncelerinin izleri ve etkileri görülür. Ancak insanlığa bu dönemden kalan tek şey bu değil, pek çok alanda bu dönemde ortaya çıkan ürünleri kullanmaya devam ediyoruz. Dil de bu alanlardan biri. Dünya dillerine Yunan mitolojisinden geçmiş birçok kelime bulunuyor. Etimolojik çalışmaların takip edebildiği binlerce kelime var ancak belki de bundan daha fazlası mevcut.
Bugün kullandığımız atlas kelimesi, Yunan mitolojisinde gökyüzünü (cenneti) sırtını taşımakla yükümlü olan bir titanın ismidir. Bu dönemdeki kullanımının dışına çıkarak hala birçok dilde kullanılmaya devam eden kelimelerden biridir. Ya da bugün birçok dile geçmiş olan hipnoz kelimesi, bu dönemde uyku tanrısına verilen isim olan
Hypnosis’ten gelir. Bugün her dilde sadece belli harf farklılıklarıyla yazılan panik, mitolojide geçen, mağarasından aniden çıkarak insanları korkutan ve panikleten
Pan isminde bir varlıktan türetilmiş bir kelimedir. Bunlara benzer daha birçok kelime var. Bu noktada fark edilmesi gerekiyor ki, Antik Yunanlılar dünyaya sadece batıl inançlar ve sahte tanrılar bırakmadılar. Bu dönem, günümüzdeki birçok düşüncenin, yapının, inancın ve hatta kelimenin başlangıcı olarak görülebilir.
Öyle ki, günümüzde bazı disiplinlerde zorunlu olarak öğretilen Platon ve Aristoteles felsefesi, bu dönemin insanlık üzerinde nasıl bir etkisi olduğunu ve tarihin şekillenmesinde nasıl bir rolü olduğunu göstermektedir. Eğer ölümsüzlüğe bakış açınız ortaya koyulan ürünlerin ya da oluşturulan düşüncelerin hiçbir zaman eskimemesi ve güncelliğini her zaman korumasıysa, o zaman bu dönemdeki insanlar bir nevi ölümsüzler.